Nově nalezené vzkazy předků z roku 1936 si mohou prohlédnout návštěvníci teplického muzea

7. listopad 2017

Při opravách Kolostůjových věžiček v Teplicích v roce 1936 uložili řemeslníci do špičky jedné z věží vzkazy budoucím generacím. Letos v říjnu (12. 10.) je objevili dělníci při současných opravách střechy. Teplické muzeum obě listiny a papírové pouzdro od 7. listopadu vystavuje.

Na stroji napsané vzkazy v němčině musela nejdříve ošetřit restaurátorka Kateřina Dlabačová, protože se skoro rozpadaly. Popsala, jak při záchraně dokumentů postupovala: „Mechanicky jsem to očistila, vykoupala v destilované vodě a odkyselila. A protože ty listy byly už poničené, musela jsem je ještě oboustranně podlepit japonským papírem.

V listech se píše o bídě kvůli hospodářské krizi a naději, že přijdou lepší časy. Obsah přiblížil ředitel muzea Bohuslav Boček: „Jeden vzkaz je od generálního ředitele správy panství Alpingerů, druhý pak od majitele firmy, která opravu prováděla.

Čtěte také

Také Bohuslav Boček zanechal ve věžičce vzkaz budoucím generacím – popisuje v něm současnou politickou situaci u nás i v Evropě a také aktuální opravy Kolostůjových věžiček. Doufá, že v budoucnosti lidé tyto informace ocení.

„Většina lidí se domnívá, že cenný nález jsou zlaté mince nebo něco ze zlata. Z hlediska historického jsou ale v podstatě cennější tyto listinné formy, protože poskytují lepší obraz doby minulé – jak se lidem žilo, jaké měli pocity, co je trápilo, nebo co je naopak těšilo,“ vysvětluje Boček.

Dokumenty z roku 1936 budou vystaveny v teplickém muzeu celý listopad jako exponát měsíce.

V malé papírové schránce byly dva dokumenty – vzkazy z roku 1936
autor: hau
Spustit audio