Nové centrum nabízí v Teplicích bezdomovcům jídlo i pomoc

9. leden 2020 08:00

Bezdomovci v Teplicích najdou pomoc v nově otevřeném denním centru. S podporou města i kraje ho provozuje spolek Květina.

Prvním klientem nově otevřeného denního centra byl pan Jiří. „Věděl jsem o něm, že ho dnes otevírají, ale nemohl jsem ho najít. Jsem moc rád za to, že to tady je, že se tu člověk může vykoupat, dát si teplou polévku, kafe. Na ty dvě hodiny je to úplná paráda,“ shrnul své první pocity.

„Máme tu i sociální šatník – klienti mají možnost jednou za určité období přijít a vybrat si čisté oblečení, aby měli něco, co slušně vypadá,“ popisuje další službu centra Barbora Vernerová.

V další místnosti, v soukromí, pak mohou bezdomovci s pomocí sociálních pracovnic, hledat řešení svých problémů. Toho pan Jiří také využije: „Jednali jsme o tom, že bych si v pondělí vyřídil tu občanku, aby bylo pak možné si najít práci na úřadě, i s bydlením bych potřeboval. Budu dělat na stavbě zedničinu.“

Denní centrum je v běžně obydlené ulici – ředitelka spolku Barbora Bočková se setkala i s obavami některých lidí.

„Příležitostně mi volali spoluobčané a ptali se, zda nehrozí zhoršení kvality života v ulici. Bylo to z takové obavy, spojené asi s tím, že není povědomí o tom, jak ta služba funguje. Pravidla pamatují i na to, aby se lidé třebas neshlukovali před budovou a neobtěžovali hlukem ostatní,“ mírní případné obavy vedoucí spolku Květina Barbora Bočková.

Spustit audio

Související