Tepličtí bezdomovci požádali o pomoc s úklidem „Domu hrůzy“. Sami začali s likvidací svých odpadků

10. květen 2019

Z dálky viditelné odpadky mizí z ochozů ruiny nedokončeného lázeňského domu v Teplicích. Objekt obývá několik desítek bezdomovců. Řada z nich se nepořádku chtěla zbavit, a sociální pracovníci jim s tím pomohli.

Kvůli bezpečí nechala radnice nedávno postavit zeď mezi objektem a parkem, kde se pohybují i školáci. S nebezpečnou budovou se ale nejspíš nic dalšího nestane, dokud soud neurčí vlastníka.

„V rámci vlastní bezpečnosti tento objekt strážníci nekontrolují, a ani tam nijak preventivně nepůsobí. Chodíme tam jen v případě nějakých zákroků či zásahů,“ nastiňuje situaci ředitel teplické městské police Michal Chrdle.

Pravidelně se sem vydává Monika Kvasnicová, terénní pracovnice organizace White Light. „Musím si dávat pozor hlavně na ty otevřené šachty, které tam jsou – ty schody nemají ohraničení, nalevo i napravo je propad,“ konstatuje.

Odpad je všude – v každém patře budovy je nastlán zhruba do metrové výšky. Ty teď začali pracovníci White Light v Teplicích společně s bezdomovci vyklízet.

„Kontaktovali nás samotní bezdomovci, kteří tu žijí s tím, že jim vadí, jaký tu mají nepořádek, i když si ho samozřejmě udělali sami. Dohodli jsme se s panem náměstkem Štáblem, že nám technické služby přivezou kontejner,“ vysvětluje terénní pracovník Oto Kovanda.

„Vlastnictví pozemku už skoro 10 let řeší soud, samotný objekt ale úředně neexistuje. Za spolupráce právníků teď řešíme, jestli je možné obnovit poslední společnost, která ten objekt prokazatelně vlastnila, aby likvidátor mohl případně ten objekt dolikvidovat,“ dokresluje situaci náměstek primátora Teplic Jiří Štábl z hnutí ANO.

Pokud se to podaří, nejspíš nezbyde, než ruinu strhnout k zemi.

Spustit audio

Související