Nová potravinová banka Ústeckého kraje chce pomáhat ve čtyřech krajích

29. červen 2017

Žatecko má nově vlastní potravinovou banku. Z Litoměřic, kde sídlí Potravinová banka Ústeckého kraje, je to do tohoto regionu poměrně daleko, a pomoc se tak k potřebným lidem dostávala o něco hůř. Také z tohoto důvodu vznikla už dříve její pobočka, která se teď ale osamostatnila. Cílem je lépe pomáhat v okolí, protože sídlo banky v Dobříčanech leží na pomezí hned čtyř krajů.

Marek Štěpán, farář v Liběšicích, a nově také předseda Potravinové banky Džbánsko vysvětluje, proč se rozhodli osamostatnit: „Hlavní důvod je ten, že ve Středočeském kraji donedávna nebyla potravinová banka. Potravinová banka Praha měla na starosti celou Prahu i Středočeský kraj. To není v silách pokrýt. Proto vzešla myšlenka na spolupráci.“

Výhodou nové potravinové banky je její poloha. Díky ní může získávat potraviny z různých zdrojů a pomáhat i v dalších krajích.

„Přáli bychom si, aby vstřícnost lidí k potravinovým bankám byla větší. Když uvážíme, že se ročně v Česku znehodnotí až 11 000 tun potravin, je to hrozné číslo. Je to škoda. Od 1. ledna 2018 by ale měly velké obchody začít s potravinovými bankami spolupracovat. Jsem zvědavý, jak ta spolupráce bude vypadat. Uděláme samozřejmě všechno pro to, aby fungovala,“ uzavírá Marek Štěpán.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio