Léto a potraviny. Na co si dát pozor vám poradí ředitelka potravinářské inspekce
Obědvat u stánku v kempu u vody nebo na výletě? To je něco, co se nám nejspíš v létě občas přihodí. Jaká rizika v sobě nese letní stravování si povídáme s ústeckou ředitelkou Státní zemědělské a potravinářské inspekce Janou Balachovou.
V letní sezóně se inspektoři zaměřuje více na rekreační oblasti. Kontrolují, jak jsou provozovatele stánků a restaurací připraveni na letní sezónu a jak dodržují hygienická pravidla.
„Letní období je rizikové zejména z hlediska tepla. Mnoho stánků také nemá trvalé provozovatele, a ne každý zaměstnanec má zkušenosti nebo je řádně poučen o provozu potravinářského podniku,” vysvětluje Jana Balachová.
Nejvíce rizikové jsou masné potraviny a mléčné výrobky. „V některých případech to je jeden z velkých problémů, ale je to případ od případu. Každý provozovatel má jiný vztah k provozovanému stánku – někdo si to opravdu hlídá, u někoho je to problém,“ připouští.
Jak se chránit před salmonelou?
Když se řekne léto a problémy s potravinami, tak se mnohým z nás vybaví salmonela.
„Co se týká masa, tak samozřejmě záleží, kde ho konzumujeme. Chtěla bych především upozornit na soukromé grilovací akce, protože je potřeba, aby spotřebitel uchovával potraviny řádně v chlazeném stavu, aby je neměl někde půl dne někde na zahradě, a pak je teprve griloval,“ radí Balachová.
Zákazník by měl být obezřetný, když si sám kupuje něco u stánku. „Spotřebitel by se měl podívat, jak stánek vypadá, jestli nemá prodávající špinavé ruce, nebo jestli tam je nějaký nepořádek. Už podle toho může posoudit, jestli je to vhodné tam nakoupit, nebo ne,” dodává Jana Balachová ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
Kolik inspektorů kontroluje provozy v Ústeckém kraji? Jaké podmínky by měly splňovat zmrzlinové stánky? A kde se dají nahlásit nedostatky v oblasti hygieny? Nejen to se dozvíte ve výše uvedeném audiozáznamu.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka