Šulánky s mákem
Páteční recept možná znáte z dětství a prázdnin u babičky. Apetýt dnes vaří škubánky nebo chcete-li šulánky s mákem!
Připravte si:
- 1 kg brambor
- 200 g sádla (nebo másla)
- 200 g moučkového cukru
- 250 g hrubé mouky
- 150 g máku
Postup:
- Oloupané nakrájené brambory uvařte v osolené vodě téměř doměkka.
- Vodu zpola sceďte, obrácenou vařečkou udělejte v bramborách několik důlků, zasypte je hrubou moukou a pod poklicí nechte ještě deset minut pařit.
- Pak brambory rozšťouchejte a vypracujte hladké těsto.
- Z něj vykrajujte lžící máčenou v rozehřátém sádle škubánky.
- Vaříme krátce v osolené vodě než škubánky vyplavou na povrch.
- Jednotlivé porce posypejte mletým mákem, moučkovým cukrem a omastěte rozehřátým sádlem.
Zkusit můžete i škubánky naslano: lžící vykrájené škubánky rozmáčkněte na placičky a osmažte je v oleji nebo na sádle dozlatova. Jako přílohu podávejte salát připravený z kysaného zelí, nastrouhaných jablek a nakrájené cibule.
Související
-
Sváteční švestková omáčka
Páteční Apetýt přináší starodávný recept, který se kdysi v nejchudších rodinách připravoval jen ze sušených švestek rozvařených ve vodě.
-
Cheesecake s melounovým přelivem
Cheesecake je lehký dort, který je během chvilky připravený a hosté jej milují. Připravte si jeho lahodnou variantu s melounovým přelivem!
-
Domácí müsli
Tento týden připravujeme v Apetýtu svačinky pro všechny školou povinné. Zkoušeli jste už domácí müsli? Následující recept vás přesvědčí, že na tom není nic těžkého.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka