Sváteční švestková omáčka
Páteční Apetýt přináší starodávný recept, který se kdysi v nejchudších rodinách připravoval jen ze sušených švestek rozvařených ve vodě.
Ti, kteří si mohli dovolit více, přidávali k sušeným švestkám ještě další sušené ovoce (rozinky), ořechy (vlašské či mandle), koření (skořici, hřebíček), citrón, strouhaný perník a rum. Omáčka se jedla buď samotná, nebo se k ní přikusovalo to, co se upeklo ze sladkého kynutého těsta, nejčastěji vánočka.
Co budete potřebovat na přípravu?
- ¾ l vody
- 40 dkg sušených švestek
- hrst vlašských ořechů
- hrst loupaných mandlí
- půl citrónu
- dva kousky celé skořice
- 5 hřebíčků
- 1 hvězdičku badyánu
- strouhaný perník na zahuštění
- rum podle chuti
Postup:
- Do vroucí vody s kořením dáme rozpůlené sušené švestky.
- Přidáme na tenké proužky nakrájený a dobře omytý citrón i s kůrou, nahrubo nasekané vlašské ořechy a mandle.
- Necháme pomalu probublávat 1 hodinu.
- Zahustíme strouhaným perníkem a dochutíme rumem.
Tento recept (a mnohé další) najdete v Almanachu, které vydalo Jihomoravské muzeum ve Znojmě k výstavě Vídeň na talíři.
Související
-
Smažené švestky ve skořicovém těstíčku
Josef a Saša Senohrábkovi jsou zkušení kuchaři a celoživotní partneři. Vaří poctivě a s láskou, se zkušenostmi, které posbírali v různých restauracích, kde společně vařili.
-
Moraváci měli na vytvoření fenoménu vídeňské kuchyně obrovský podíl, říká historik Eckl
Jídlo spojuje! Historik Petr Eckl přiblíží výstavu Vídeň na talíři, která je k vidění v Jihomoravském muzeu ve Znojmě.
-
Opilé švestky s marcipánem
Adventní nápady – to je podtitul receptáře Apetýtu v tomto týdnu. A i když první adventní neděle nás teprve čeká, už můžeme mít jistě něco v záloze.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka