Vyzkoušejte báječnou marinádu nejen na gril!
Čas grilování je tady a dnešní recept Apetýtu bude praktický a užitečný pro všechny milovníky masa. Zda si maso po této úpravě ugrilujete nebo upečete v troubě, záleží na vás. Připravíme si báječnou marinádu nejen na gril.
Připomeňme si, že...
Maso před marinováním dobře omyjeme pod studenou tekoucí vodou, osušíme papírovou utěrkou a naložíme do vymíchané marinády. Poté uložíme do plastové, keramické nebo skleněné misky, zakryjeme a necháme naložené 12 – 24 hodin v chladu. Maso musí být v marinádě celé ponořené. Před grilováním maso pomocí grilovacích kleští vyjmeme a necháme okapat, nepoužíváme vidličku. Gril rozehřejeme a marinované maso pečeme přímo na grilovacím roštu nad žhavými uhlíky nebo na hliníkové fólii. Maso můžeme potírat marinádou i během pečení.
Co si na marinádu připravíme?
- 2 stroužky česneku
- 4 polévkové lžíce kečupu
- 2 polévkové lžíce octa balsamico
- vymačkanou šťávu ze 2 limetek
- 1 čajovou lžičku mleté papriky
- půl čajové lžičky kayenského pepře
- 1 polévkovou lžíci třtinového cukru
- 3 lžíce tekutého medu
- podle chuti sůl, pepř a pár kapek zeleného tabasca
Postup:
- Česnek oloupeme a prolisujeme, přidáme všechny ostatní přísady a dobře promícháme.
- Plátky masa (klidně i žebírka) naložíme do marinády podle návodu výše.
Související
-
Marinování, předpékání a další užitečné tipy pro grilování
Recepty na marinády, předpékací kouzlo, mleté a sekané maso na grilu i sladká tečka. Inspiraci pro venkovní přípravu jídla nabízí ve svém pořadu kulinář Petr Stupka.
-
Grilovaná vepřová žebra
Sláva zdravým kvasinkám! Pivovarnické zvolání je z Kyjovského pivovaru, kde Tomáš Machalínek dokáže s pivem skloubit i gastronomii.
-
Na co nezapomenout, aby bylo grilování zdravé. 9 rad a pravidel pro tepelnou úpravu surovin v žáru
Čas léta, sluníčka, delších večerů a s tím i čas strávený na zahrádkách, je kromě zvýšené konzumace „lehčího“ alkoholu spojován i s konzumací jídel připravených na grilu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.