Grilovaná vepřová žebra
Sláva zdravým kvasinkám! Pivovarnické zvolání je z Kyjovského pivovaru, kde Tomáš Machalínek dokáže s pivem skloubit i gastronomii. Nebo vás do piva doslova naložit a nechat relaxovat.
Pro Apetýt vybral klasiku, ale udělanou po slovácku – voňavou a říznou. Připravíme si grilovaná vepřová žebra podle šéfkuchaře Miroslava Ratuského.
Budete potřebovat:
- vepřová žebra
- pivo (nejlépe Kyjovská světlá Kateřina 10 %)
- sůl, pepř a kmín
- česnek
- rajský protlak a kečup
- med
- olej
- sójovou omáčku
- steakové koření, gyros koření
Postup:
- Nejdříve si vytvoříme marinádu, která žebra dokonale zjemní zevnitř. (Poměry jednotlivých surovin záleží na vašich chuťových preferencích.)
- Marináda se skládá z piva, soli, kmínu, pepře, rajského protlaku, česneku a gyros koření.
- Do marinády vložíme žebra a necháme 24 hodin v chladu odpočívat a nabrat všechny chutě.
- Poté žebra pečeme cca 1,5 hodiny na 150 °C.
- Glazuru vytvoříme z medu, soli, pepře, oleje, kečupu, sójové omáčky, steakového a gyros koření.
- Glazurou potřeme upečená žebra a pečeme ještě cca 10 minut.
- Podáváme ideálně s čerstvým křupavým chlebem.
Další inspiraci na gastro-výlety po jižní Moravě najdete na webu gourmetjiznimorava.cz.
Související
-
Flank steak se salátkem
Za receptem do pátečního Apetýtu se vydáme do Popic do vinařství Gotberg. Ocenění tady sbírají vína, ale také budova vinařství.
-
Dýňové pyré a majonéza
Recept středečního Apetýtu zahájí zvolání: Zbytečná chemie do jídla nepatří! Od tohoto kréda se odvíjí celá kuchyně Burgr's Fresh Burger Bistra v Hodoníně.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka