Hlíva ústřičná s kuřecími nudličkami. Zázračná houba jako elixír mládí, co vám určitě bude chutnat

Největší audioportál na českém internetu

Hlíva ústřičná | Foto: Eric Steinert, licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported

6.3. Vaříme s Habadějem

Hlíva ústřičná, to je zázrak přírodní medicíny. Jde o dřevokaznou houbu, rostoucí převážně na listnatých stromech, z nichž si bere živiny, které prospívají i našemu organismu. Příznivé účinky, které má hlíva ústřičná, znali již před staletími staří Číňané.

Ano, účinky hlívy ústřičné jsou jedinečné. Patří mezi ně posílení imunity organismu, pozitivní vliv na infekce a záněty, krevní tlak a zlepšení stavu cévního systému. Hlíva ústřičná a její účinky jsou využívány také pro zlepšení peristaltiky střev, při alergii, pro zlepšení metabolismu, regenerace organismu a snížení cholesterolu.

Suroviny:
400 g kuřecího masa, 300 g hlívy ústřičné, 200 g mražených zelených fazolek, moučka škrobová, 1 dl víno bílé, olej, sójová omáčka, česnek, špetka skořice, paprička chilli červená (mletá), sůl

Postup:
Kuřecí maso a omytou hlívu nakrájíme na větší nudličky, lehce je osolíme, posypeme trochou chilli a skořicí a necháme chvilku odpočinout. Fazolky necháme rozmrznout a překrojíme je na půlky. Maso s houbami posypeme škrobovou moučkou. V pánvi (nejlépe wok) rozpálíme olej, vložíme do něj maso s houbami a hodně zprudka vše opečeme (maso by se mělo opéct jen doběla a velmi rychle, aby zůstalo šťavnaté). Přidáme fazolky, přilijeme víno (nebo vývar) a sójovou omáčku a prudce povaříme.
Pak vše promícháme, dochutíme prolisovaným česnekem, chilli, případně ještě trochou sójové omáčky a podáváme nejlépe s rýží.

Hlíva ústřičná je houba, která díky svým vlastnostem nachází všestranné využití. Není jen zdravou pochoutkou, ale také prostředkem alternativních léčebných metod.

Hlíva ústřičná

Hlíva je elixírem mládí, co chutná. Tato zázračná houba je delikatesou, díky níž se i z obyčejného pokrmu stane gurmánský zážitek. Má jemnou chuť a příjemné houbové aroma.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.