Hustá zeleninová polévka s kroupami, cizrnou a fazolemi je grunt a nikdy neuvaříte dvakrát stejnou
Dnes si připravíme tzv. „obědovou polévku". Tak většinou doma říkáme hustým polévkám, které směle s kouskem pečiva nahradí vydatný oběd. Mezi nejoblíbenější patří například gulášová, fazolová, dýňová, rajčatová a třeba i čočková.
V průběhu let se změnily názory odborníků na spoustu potravin. Některé dříve doporučované jsou dnes diskutabilní a naopak.
- 2 velké brambory
- 100 g bílého zelí
- 1 stonek celeru
- česnek
- cibule
- mrkev
- směs italských bylinek (bazalka, tymián, oregano)
- 1 konzerva krájených rajčat
- 1 konzerva cizrny
- 1 konzerva bílých fazolí
- 1,5 litru zeleninového vývaru,
- 100 g ječných krup
- sůl
- mletý pepř
S vědeckým výzkumem se také zpřesnily hodnoty zastoupení vitamínů a minerálů v různých potravinách. Ovšem jedním z mála jídel, které dříve i dnes vévodí zdravému jídelníčku, zůstávají polévky.
Nakonec i naše babičky a prababičky dobře věděly - že „polévka je grunt“. Dobře to věděly, často to říkaly a my tuhle větu říkáme často také. Je to totiž pravda - dobrá polévka je prostě základ! Naši předkové to věděli lépe než my, a tak si polévku dopřávali každý den.
Možná to bylo také tím, že byla levným jídlem, zároveň ale vydatným a zdravým. Proto se přinášela často na stůl již ráno, aby dodala na dlouho energii mužům, ženám i dětem, kteří se pak vydávali pracovat celý den na pole.
Postup:
Ve větším hrnci zahřejeme olej na středně silném plameni. Přidáme nasekaný česnek a minutu jej restujeme, dokud se nerozvoní. Přisypeme nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Do hrnce přidáme na malé kostičky nakrájený celer, mrkev, brambory a zelí. Vše spolu opékáme, dokud zelenina nechytí jemně nahnědlou barvu.
Zeleninu posypeme italskými bylinkami, solí a pepřem a dobře promícháme. Přidáme konzervu krájených rajčat, scezenou a opláchnutou cizrnu, scezené a opláchnuté bílé fazole, vývar a propláchnuté ječné kroupy.
Přivedeme k varu, poté ztišíme plamen na minimum a necháme polévku pomalu vřít alespoň 30 minut, dokud zelenina i kroupy zcela nezměknou. Čím déle se vaří, tím lépe se spojí chutě.
TIP: Kroupy během vaření absorbují hodně tekutiny, takže pokud chceme polévku řidší, přilijeme ještě trochu vývaru.
Před podáváním hrnec přikryjeme a necháme ještě 10 minut postát na vypnutém sporáku, aby se kroupy zcela dovařily.
Polévku podáváme horkou, samotnou nebo s kouskem čerstvého pečiva.
Součástí pořadu je i Makové pečení s Kateřinou Hájkovou!
Tak, dobrou chuť!
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.



