Italské tiramisu
V Apetýtu vás tentokrát zavedeme do italské kuchyně. Proslulá je především těstovinami, rybami, pečivem a nebo také zmrzlinou.
Sladkou tečkou za italským menu může pak být proslulé tiramisu. Receptů existuje hodně. Ingredience se v nich často proměňují, ovšem ta nejdůležitější zůstává. A to sýr mascarpone. Bez něj totiž tiramisu není skutečným dezertem. Historie této pochoutky je zahalena tajemstvím. Některé zdroje uvádí, že se jedná o dezert novodobý, jiné mluví o tom, že je známý už od 17. století.
Co na italské tiramisu potřebujeme?
- 500 g sýru mascarpone (2 balení)
- 5 vajec
- 1 balení cukrářských piškotů
- 1-2 panáky Amaretta
- 5 lžic cukru krupice
- šálek silné černé kávy (uvařené)
- kakao na posypání
Postup:
- Žloutky vymícháme do pěny s cukrem a z bílků vymícháme sníh.
- Do žloutků vmícháme mascarpone a poté pomalu i sníh.
- Piškoty namáčíme do kávy smíchané s Amarattem a vše skládáme do formy (dortové nebo do mísy).
- Nejprve namočené piškoty, pak vymíchaný krém, pak opět piškoty a na ně opět krém.
- Poslední vrstvu by měl tvořit krém posypaný kakaem.
- V lednici necháme zatuhnout asi 2 hodiny.
Související
-
Dýňový cheescake
V pondělním Apetýtu si s námi můžete pochutnat na sladké dobrotě. Cheesecake tvoří dvě vrstvy – krusta z rozdrobených sušenek a sýrový krém.
-
Křehký makový koláč
Než se pustíme do dnešního receptu, pojďme si připomenout, jak je právě mák, který je hlavní ingrediencí, pro naše tělo užitečný.
-
Domácí čokoládová švestková pomazánka
Sladká pomazánka? Ano, může být! Dnes si s Apetýtem můžete pochutnat na čokoládové švestkové pomazánce.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.