Tofu s falešnou šafránovou rýží
Šafrán je vzácný, ale barvou vám ho skvěle nahradí zdravá kurkuma.
Suroviny:
1 balíček uzeného tofu
1 šálek rýže
jedna menší bílá kulatá ředkev
1 lžíce sójové omáčky
špetka kurkumy
sůl
případně špetka chilli
olej
Postup:
- Rýži udusíme, jak jsme zvyklí – na šálek rýže dva šálky vody, trochu soli, lžičku oleje a na špičku nože kurkumy. Přiklopíme, přivedeme k varu, stáhneme oheň a po 3 minutách vypneme, zakryjeme utěrkou a necháme 15-20 minut dojít.
- Mezitím připravíme tofu – nakrájíme ho na kostičky, vhodíme na rozehřátý olej, přidáme špetku chilli a nahrubo strouhanou bílou ředkev, orestujeme, zakapeme sójovou omáčkou a krátce podusíme. Podáváme s připravenou rýží.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.