Maso s čočkou
Ale pozor – nebude to klasický plátek uzeného!
Suroviny:
250 g mletého masa (vepřové nebo půl na půl s hovězím)
250 g čočky
1 velká cibule
2-3 lžíce oleje
půl bujonové kostky
sůl
pepř
Postup:
1. Ráno namočíme čočku a večer připravujeme pokrm – nebo namáčíme přes noc.
2. Cibuli nadrobno nakrájíme, na rozehřátém oleji zpěníme a dáme na ni mleté maso. Osolíme mírně, opepříme a při míchání opečeme.
3. Pak vmícháme namočenou čočku, podlijeme vodou, přidáme kousek bujónové kostky a dodusíme. Voda by se měla zcela vstřebat.
4. Na talíři doplníme oblohou ze zeleniny – rajčat, paprik a podobně. Nebo přidáme sladkokyselou okurku.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.