Masové koule
Zase jedna variace na mleté maso!
Suroviny:
500 g tučného vepřového masa
60 g jater vepřových
2 housky den staré
1 vajíčko
1 menší cibule
3-4 stroužky česneku
trochu mléka
sádlo do zapékací mísy
kmín
pepř
sůl
vývar
Postup:
1. Housky nakrájíme a zvlhčíme mlékem.
2. Maso umeleme, játra také a smícháme s vymačkanými houskami, vejcem, utřeným česnekem, drobně nakrájenou cibulí, pepřem a podle chuti osolíme.
3. Ruce si namočíme do chladné vody a z hmoty tvarujeme koule asi jako pingpongové míčky. Naskládáme je do vymazané zapékací mísy, mírně podlijeme vývarem, pokmínujeme a upečeme.
4. Podáváme s bramborovým knedlíkem a kysaným zelím, chutnají i s bramborovou kaší anebo na studeno s chlebem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.