Noční vlci navštívili Děčín. Uctili tam památku padlých rudoarmějců

7. květen 2017

Ruský motorkářský klub Noční vlci má za sebou poslední zastávku své "Cesty vítězství" na českém území. V neděli odpoledne navštívili Děčín a na hřbitově na Folknářích položili věnce sovětským vojákům padlým ve druhé světové válce. Pietní akt provázela zvýšená bezpečnostní opatření.

Noční vlci přijeli do Děčína směrem od Prahy zhruba kolem 11 hodiny dopolední. Zabrali se svými stroji celé Husovo náměstí, kde se pozdravili s dalšími motorkáři z Děčína a okolí. Na jejich stroje i na samotné motorkáře se přišly podívat desítky obyvatel města. Celou akci sledovaly pořádkové jednotky policie a také strážníci. Po necelých dvou hodinách se Noční vlci sebrali a odjeli na hřbitov na Folknářích, kde u památníku padlým vojákům položili věnce a květiny. Všechno proběhlo v klidu, kolona motorkářů nijak vážně nenarušila ani pořádek, ani dopravu ve městě.

Noční vlci projeli Děčínem, na hřbitově na Folknářích vzdali hold padlým rudoarmějcům

Po pietním aktu zamířili ruští motorkáři na Berlín, kde chtějí svou dlouhou „cestu vítězství“ zakončit. Na tu vyjeli asi před dvěma týdny z Moskvy a jejich trasa kopíruje vítězné tažení Rudé armády za druhé světové války, při kterém Sověti osvobodili východní Evropu od německé okupace. Motorkářský gang se proto na své cestě zastavil například ve Smolensku, Varšavě, v Praze nebo právě v Děčíně. Jejich cestu provázejí ve všech zemích zvýšená bezpečnostní opatření.

Noční vlci jsou nejstarším ruským motorkářským klubem, jeho počátky sahají do roku 1983. Klub má několik tisíc členů a pobočky v mnoha zemích bývalého východního bloku. Jeho členové se řídí přísným vojenským řádem, jsou odpůrci alkoholu a drog. Jsou také kritizováni za nacionalismus, jejich hlavní představitel Alexandr Zaldostanov byl po ruském zabrání ukrajinského Krymu zařazen na sankční listinu Evropské unie. Jsou také známí blízkým vztahem s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

"Jsme přesvědčení, že tento motocyklový gang není běžný, ale je dotovaný ruským státem. Je používán k ruské propagandě, k ruské hybridní válce a pod rouškou oslav vítězství v druhé světové válce propaguje ruskou imperiální politiku a ruské nároky na tu část Evropy, o které je Putin a Kreml přesvědčen, že patří do ruské sféry vlivu," uvedl pro ČTK jeden z odpůrců Nočních vlků Tomáš Peszyński ze skupiny Kaputin.

autor: dap
Spustit audio