Noční hlídka v okolí Labské stráně na Děčínsku se zaměřila na špatně parkující a kempující turisty

9. květen 2020 14:21

Strážci Národního parku České Švýcarsko, speciální pořádková jednotka policie a několik dobrovolníků z řad obyvatel obce vyrazili v pátek na večerní hlídku do okolí obce Labská stráň na Děčínsku. Zaměřili se špatně parkující a kempující turisty. Kromě toho stráž parku v těchto dnech likviduje za jeden den třeba i desítky neuhašených ohnišť.

Na Kolem vyhlídky Belveder parkuje víc než deset aut, většina stojí na obecních pozemcích, nechávají je tu turisté nebo horolezci. Parkování je tam ovšem povoleno pouze na vyhrazených místech, informuje už poněkolikáté strážce řidiče, kteří odstavují okolo Labské stráně obytná auta nebo karavany

Přespat v chráněné krajinné oblasti se smí jen za určitých podmínek.

„Říká se tomu bivakování, je to přenocování za sníženého komfortu. Když se chce člověk vyspat, tak si rozloží karimatku, spacák. Hamaka, celta, vařič, to už prostě není snížený komfort,“ vysvětluje Luděk Nýdr, strážce Národního parku.

Kromě divokého parkování trápí stráž Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce další věc.

„Ohýnky. Všude. Když člověk bude pochodovat po těch jejich stezkách, tak najde i padesát ohnišť,“ potvrzuje Luděk Nýdr. Poslední doutnající oheň hasil dopoledne na Vlčím jezeře u Děčínského Sněžníku.  

Spustit audio