Nízké teploty mangu nesvědčí. Nechte ho dozrát v papírovém sáčku s banánem nebo jablkem
Mango je vynikající tropické ovoce s nezaměnitelnou sladkou, aromatickou chutí. To nejsladší na světě se pěstuje na Filipínách. Z našich obchodů si většinou domů přineseme nezralé plody. Jak je skladovat, aby dozrály a nezačaly brzy hnít?
Aby si mango uchovalo svou chuť a vůni, skladujte ho při pokojové teplotě, nejlépe odděleně od ostatních aromatických potravin. Za několik dní samo dozraje, nikdy ho nedávejte do lednice, nízké teploty mangu nesvědčí.
Pokud chcete zrání uspíšit, dejte ho spolu s jablkem nebo banánem na jeden den do papírového sáčku. Ostatně i na mangovníku se plody před dozráním ručně balí do novinového papíru.
Vyzkoušet můžete i trik z indické kuchyně, kde je mango oblíbenou surovinou. Nedozrálé plody tam celé zasypávají syrovou rýží – stačí je takto ponechat zhruba 6 hodin.
Mango je skvělou zásobárnou vitamínu C. 200 g čerstvého manga obsahuje doporučenou denní dávku vitamínu C. A výborně chutná i sušené!
Související
-
Mangové smoothie se zázvorem
Plody oranžové barvy pomáhají chránit rozmnožovací orgány. Jedním z nich je mango. Abychom jeho sílu dobře využili, můžeme připravit například smoothie.
-
Polovina manga zajistí klidné spaní, působí také proti infekcím a nachlazení
Mango je ve své domovině v Indii a jihovýchodní Asii považováno za posvátnou plodinu. Symbolizuje lásku, přátelství a plodnost. Buddhisté si jej také velmi váží.
-
Mangové osvěžení
Sladké mango je výborné ovoce pro přípravu osvěžujících lahůdek. Zuzka Plíšková doporučuje dva velmi jednoduché způsoby úpravy tohoto exotického ovoce.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.