Nezisková organizace Naděje v Kadani chce klientům chráněného bydlení zajistit práci

10. září 2020 15:00

Nezisková organizace Naděje v Kadani eviduje od roku 2015 více než tři desítky klientů chráněného bydlení. Lidem se zdravotním nebo psychickým hendikepem nabízí byty v Kadani a v Klášterci nad Ohří. Jde o osoby znevýhodněné na trhu práce, které hledají zaměstnání jen velmi těžko. Naděje chce proto v budoucnu provozovat i sociálně terapeutickou dílnu, v níž by klienty chráněného bydlení mohla zaměstnat.

„Jsou to lidé, kteří mají nějaké postižení nebo znevýhodnění. Může to být postižení mentální nebo chronické duševní nebo kombinované. Jsou to většinou lidé z psychiatrických léčeben nebo ze zařízení sociální péče,“ popisuje klienty sociální pracovnice Karolína Rathouská.

„Jedná se opravdu o nácvik každodenních činností. Začíná to stlaním, hygienou, úklidem, naše asistentky doprovázejí klienty na nákupy, sociální pracovnice tvoří s klienty rozpočty, takže opravdu každodenní činnosti,“ vysvětluje Karolína Rathouská, jak s klienty chráněného bydlení pracují.

Lidé s psychickým nebo zdravotním hendikepem hůře shánějí práci. Často potřebují na pracovišti specifické podmínky. Nezisková organizace proto plánuje vznik sociálně terapeutické dílny, kde by klienti mohli pracovat.

„Máme vizi, že bychom chtěli otevřít sociálně terapeutickou dílnu, přemýšleli jsme spíš o nějakých dílnách, kde by mohli tvořit kreativně, kde by se realizovali touto cestou. Řada našich klientů je opravdu manuálně zručná,“ říká k tomu vedoucí kadaňské pobočky Naděje Veronika Kusá.

Dílna by měla vzniknout v průběhu roku 2022.

autor: Jan Beneš
Spustit audio