Nezaměstnanost v květnu klesla o dvě desetiny na 7,5 procenta

10. červen 2013

Lidí bez práce bylo v květnu méně než v předchozích měsících, zhruba 547 tisíc. Míra nezaměstnanosti podle ministerstva práce a sociálních věcí klesla na 7,5 procenta z dubnových 7,7 procenta. Podle ekonomů je ale oživení na trhu práce jenom dočasné.

Většina analytiků tento vývoj odhadovala, květnová čísla tudíž nejsou překvapením. Nezaměstnaných podle odborníků ubylo hlavně díky většímu počtu sezonních prací. Najít práci bylo v květnu snazší například ve stavebnictví nebo zemědělství.

S nezaměstnaností ale ještě vyhráno není. Hospodářská recese pokračuje, průmyslová výroba s výjimkou dubna stále ještě neoživila a dlouhodobě se nedaří také stavebnictví. A to se odráží také na trhu práce, který se podle analytiků stále ještě nestabilizoval.

Situace by mohla být podle ekonomů lepší nejdříve na přelomu roku. Ale to závisí právě na tom, jak se bude dařit ekonomice a kolik zakázek budu mít firmy. Celkovou hospodářskou situaci také výrazně ovlivní vývoj v okolních zemích, hlavně v Německu.

Do té doby se bude situace na trhu práce spíše zhoršovat, oslabení podle odhadů analytiků uvidíme hlavně ve druhé polovině letošního roku.

Dopady povodní nejasné

Názory analytiků na to, jak trh práce ovlivní povodně, se různí. Zatímco někteří říkají, že povodně mohou ekonomice, a tím i zaměstnanosti pomoct, druzí tvrdí přesný opak.

„Podle mého názoru je zatím předčasné odhadovat vliv povodní na míru nezaměstnanosti nebo vůbec na trh práce, celkově si myslím, že ten dopad bude nulový,“ říká například ekonom ČSOB Petr Dufek.

Podle dalších odborníků by musely být povodně daleko větší, aby se následky výrazně promítly do ekonomiky a také do trhu práce.

Květnová nezaměstnanost v krajích
autor: jbe
Spustit audio