Neskutečně šťavnatý konfitovaný králík neboli králík-knedlo-zelo od Hany Šimáčkové z Tuchoměřic

Za dalším receptem jsme se vydali do středočeských Tuchoměřic do velkého historického statku, kde bydlí a hospodaří s rodinou Hana Šimáčková. Upekla králíka ponořeného v sádle, tím si zachoval neuvěřitelnou šťavnatost. A podávala ho se špekovým knedlíkem a se zelím.

Ingredience
  • Na králíka:
  • 4 králičí stehna
  • 1,5 l vepřového sádla
  • 1 palice česneku
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • 1 hrst čerstvého tymiánu
  • 2 snítky rozmarýnu
  • Na zelí:
  • 500 g kysaného zelí
  • 1 cibule
  • 100 g špeku
  • 2 lžíce cukru
  • špetka celého kmínu
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • Na špekové knedlíky:
  • 10 rohlíků
  • 100 g špeku
  • 100 g slaniny
  • 6 vajec
  • 250 ml teplého mléka
  • 2 špetky muškátového oříšku
  • 100 g hrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • špetka pepře

Postup

Králičí stehna omyjeme, osolíme, opepříme a vložíme do pekáče. Přidáme k nim stroužky česneku rozmačkané plochou nože a nasekané bylinky.

Vše potom zalijeme rozpuštěným sádlem tak, aby byl králík nejlépe celý nebo aspoň z 80% ponořený. Přiklopíme a dáme do trouby vyhřáté na 100 °C. Pečeme 2 hodiny.

Po dvou hodinách vyndáme králíka z trouby a vyjmeme ho ze sádla. Přeložíme ho na další dopečení „na kůrčičku“ do jiného pekáče. Dopékáme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 15 minut, aby byl křupavější.

Mezitím si připravte zelí. Slaninu pokrájíme na kostičky a necháme jí rozškvařit na pánvi. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme ji lehce zesklovatět.

Pak přisypeme 2 lžíce cukru, který lehce zkaramelizuje. Teprve potom přidáme do hrnce pokrájené kysané zelí. Směs osolíme, opepříme, okmínujeme a zalijeme šťávou z kysaného zelí a podusíme 20 minut.

Z ingrediencí na knedlíky smícháme těsto, necháme 15 minut odležet. Potom si namočíme ruce a připravíme koule do velikosti dlaně. Knedlíky vaříme v osolené vodě maximálně 10 minut.

Hana Šimáčková

Králíka takto peče paní Šimáčková asi 15 let. Spojila si tehdy dva recepty – na konfitovaného králíka a špekové knedlíky se zelím. Králík takto rodině chutná, a tak ho peče aspoň jednou za půl roku.

Přivítala nás ve velkém domě, který je součástí bývalého statku a jatek. V současné době žijí s rodinou na statku se dva psi, dvě kočky a řada drobného zvířectva.

Pochutnali jsme si nejen na králíkovi, ale také na skvělých koláčcích, které upekla její sousedka. Obě pochoutky byly vynikající.

Hana Šimáčková a její konfitovaný králík