Nepozornost při řízení

10. květen 2013

Přemýšleli jste někdy nad tím, kolik metrů ujedete ve chvíli, kdy třeba ladíte vaše autorádio? Při několika málo vteřinách nepozornosti se může stát cokoliv. Moderní auta jsou totiž plná svítivých tlačítek, jejichž používání při jízdě odvádí naší pozornost od řízení.

Německý autoklub ADAC udělal speciální test, při kterém se zaměřil právě na tento problém. Řidiči dostali za úkol například naladit rozhlasovou stanici a uložit jí do paměti autorádia nebo zjistit údaj o spotřebě z palubního počítače. Záznam z kamery pak zjistil, kolikrát při těchto činnostech takzvaně sundáme oči ze silnice.

Nejhůře dopadlo právě ovládání autorádia. Najít oblíbenou písničku nebo stanici přinutilo řidiče jedenáctkrát sklopit oči a dohromady to trvalo 12 vteřin. Změnit teplotu na klimatizaci o tři stupně trvá zhruba šest sekund a zjistit průměrnou spotřebu auta asi čtyři vteřiny.

Auto, jedoucí padesátikilometrovou rychlostí, během té doby přitom ujede asi 30 metrů. To je délka šesti za sebou zaparkovaných aut, mezi kterými v tu chvíli může vyběhnout dítě.

Ve sto kilometrové rychlosti ujedeme během pouhých dvou vteřin 55 metrů a na dálnici ve stotřicítce dokonce 70 metrů. Časem samozřejmě některé funkce ovládáme poslepu a tlačítka najdeme hmatem, nejhorší je to tedy určitě ve chvíli, kdy sedneme do vypůjčeného automobilu.

Určitě si tedy vše vyzkoušejte předem. Ne nadarmo se tlačítka výstražných blikačů umísťují na palubní desce samostatně, aby byly hned po ruce. Moderní dotykové displeje sice nabídnou spoustu funkcí, naší pozornost ale odvádí ještě víc než ovládání páček a tlačítek. Každá funkce autorádia nebo navigace je na jiné obrazovce a tak nemáme šanci tyhle elektronické novinky ovládat bez toho, aniž by jsme se stále koukali na silnici před sebou.

Výrobci automobilů to vědí, a proto některé značky nedávají dotykové displeje ani do svých nejdražších modelů. Nakonec je tedy jen na vás, jestli chcete slyšet během řízení vaší oblíbenou písničku a nebo jestli chcete dojet do cíle ve zdraví a bez problémů.

autor: Milan Král
Spustit audio