Nepodceňujte význam mlhovek v autě!

8. listopad 2012

Podzimní počasí přináší problémy hlavně řidičům. Mokré silnice, spadané listí a mlhy. Co udělat když do takové mlhy vjedete, vám poradí Dopolední expres ČRo Sever.

Každý vůz dnes musí mít mlhová světla. Přední by měla svítit silně na krátkou vzdálenost a pomáhají tak řidiči vidět lépe na značení na silnici. Jejich použití v mlze povinné není na rozdíl od zadních mlhovek. Ty se musí zapnout pokaždé, když vjedete do mlhy. No jo ale kdy je ten správný čas na zapnutí světel které zlepší vaše rozpoznání na silnici. Už z názvu "mlhová světla" je jasné že šero nebo tma nejsou důvody k tomu, abychom je použili.

Bohužel na silnicích se to občas děje. Nezapomeňte, že oslňujete v tu chvíli ostatní řidiče a navíc vám takové konání může policie ohodnotit pokutou až dva tisíce korun a ztrátou jednoho bodu. Pokud při řízení za šera nebo ve tmě špatně vidíte, je čas navštívit očního lékaře. Na druhou stranu nemůže existovat přesné pravidlo pro to, kdy máme mlhovky použít.

Mlha je pokaždé jiná a záleží jen na našem zvážení, kdy bychom měli tento bezpečnostní prvek použít. Velmi zjednodušeně se dá říct - když není vidět na krok. Zkusit můžete mlhu prosvítit dálkovými světly. Když je v tu chvíli viditelnost ještě horší a světlo se odráží podobně jako v zrcadle, což vás oslní, je to určitě důvod zapnout povinné zadní mlhovky a máte-li na autě přední, tak samozřejmě i ty. Rychlost v tu chvíli upravte tak, abyste byli ihned schopni zastavit.

Při normální rychlosti, i když to na daném úseku velmi dobře znáte a jezdíte tam každý den, nestačíte zareagovat ve chvíli, kdy se z mlhy vynoří silueta chodce nebo cyklisty. Do teď jsem mluvil pouze o mlze, mlhovky ale musíte použít i za sněžení nebo hustého deště. V takovém počasí se většina z nás soustředí na čáry na silnici, pokud je to možné požádejte spolujezdce aby sledoval situaci o něco dál před autem. Lepší je orientovat se podle středové čáry. U krajnice může být odstavené auto nebo jiná překážka. Všichni ale víme v jakém stavu je kolikrát vodorovné značení na našich silnicích.

Spousta řidičů se v mlze orientuje podle světel auta jedoucího před ním. V takové chvíli nezapomeňte na dostatečný odstup, stát se vám ovšem může, že dojedete úplně jinam, než jste původně chtěli. To nejhorší co vás může v mlze potkat je porucha a následné zastavení. V takové chvíli dodržujte několik pravidel. Pokud to jde, zastavte mimo vozovku, například na parkovišti nebo polní cestě.

Když to situace neumožňuje, najeďte co nejvíc vpravo, nechte svítit světla včetně mlhovek a zapněte výstražná blikající světla. Spolucestující by měli vystoupit a jít mimo vozovku, zachránit jim to může dokonce život. Vy si oblečte povinnou vestu a výstražný trojúhelník umístěte v dostatečné vzdálenosti. Zavolejte pomoc a hlavně na dálnici uvědomte policii, že vaše auto tvoří překážku v silničním provozu.

autor: Milan Král
Spustit audio