Nemocnice v Ústeckém kraji začínají shánět dobrovolníky na výpomoc

15. říjen 2020 08:26

Nemocnice v Ústeckém kraji se připravují na zhoršení epidemické situace. Některé vyzývají dobrovolníky, aby se přihlásili s nabídkou jakékoli pomoci. Chtějí se tak připravit na to, aby mohly zachovat péči v době, kdy se zvýší počet pacientů s koronavirem nebo onemocní více pracovníků.

O pomoc dobrovolníky žádají jak všechny nemocnice Krajské zdravotní – tedy v Děčíně, Ústí nad Labem, v Teplicích, Mostě a v Chomutově, tak Hornická nemocnice s poliklinikou v Bílině a nemocnice v Kadani. Na webech těchto nemocnic jsou konkrétní kontakty, kde se mohou dobrovolníci hlásit.

Zatím naštěstí dobrovolníci potřeba nejsou – nemocnice se snaží připravit na dobu, kdy je budou potřebovat. Podle ředitele kadaňské nemocnice Petra Hossnera na výzvu zatím reagovaly desítky lidí. Pořád ale potřebují hlavně zdravotníky – i v Kadani totiž zřídili oddělení pro pacienty s covidem, o které se starají sestry z jiných oddělení – na těch ale pak logicky chybí a nemá je kdo nahradit.

V bílinské nemocnici se na případné výpomoci podle jednatelky Andrey Novákové dohodli s některými kolegy, kteří nedávno odešli do důchodu – protože ale sami patří do rizikové skupiny, tak by v případě potřeby pracovali v ambulancích, a ne na lůžkových, odděleních.

Nemocnice nebudou potřebovat pouze zdravotníky

V nemocnicích nepracují pouze zdravotníci, proto budou potřeba i dobrovolníci, kteří by mohli nastoupit třeba do kuchyně, uklízet nebo dělat jiné pomocné práce – a to třeba i u pacientů.

„I když to třeba není zdravotník, může to být člověk, který se někdy v životě staral o nějakého svého blízkého s hendikepem, nebo s těžkou nemocí, a dokáže pomoci, nakrmit, opláchnout a zeptat se na pocity pacienty. Takové dobrovolníky bychom opravdu potřebovali,“ vysvětlila Andrea Novákové z nemocnice v Bílině.

Dobrovolníci se mohou hlásit i v ústeckém Dobrovolnickém centru, kde vytvářejí databázi lidí, kteří pomoc nabízejí a jejich dovednosti. Časem je totiž možné, že budou potřebovat pomoci třeba i sociální zařízení nebo bude potřeba někdo na doučování dětí.

Spustit audio

Související