Nemocnice v Ústecké kraji prozatím ukončily převoz pacientů s koronavirem do jiných regionů

3. březen 2021 15:04

V Ústeckém kraji je aktuálně nejvíc nemocných s koronavirem od začátku epidemie. Podle dat ministerstva zdravotnictví se aktuálně s nákazou léčí víc než 12 000 lidí. I přes neustálý nárůst počtu nemocných mohly nemocnice v kraji zastavit převozy pacientů do jiných regionů. Zdravotnická zařízení se totiž stále snaží zajistit další lůžka pro nakažené.

Od minulého týdne převezli zdravotníci v Ústeckém kraji do nemocnic jinde v Česku 18 pacientů.

„Celkem jsme od 24. února z Ústeckého kraje převedli 11 pacientů z jednotek intenzivní péče a 7 pacientů ze standardních oddělení,“ potvrdil krajský koordinátor intenzivní péče Josef Škola.

Nemocnice v regionu neustále hledají rezervy pro vyčlenění nových lůžek pro pacienty s koronavirem. Nová akutní lůžka jsou například v ústecké nemocnici.

Zdravotnictví v regionu je podle Josefa Školy v tuto chvíli soběstačné: „Máme v současnosti rezervu asi 120 standardních lůžek a asi 10 nebo 15, lůžek na JIP, z toho část z nich je i s možností plicní ventilace, čili ta situace je o něco lepší, než byla například v pondělí, kdy jsme museli velmi naléhavě žádat o pomoc ostatní kraje.“

Maximálně mohou nemocnice v regionu pečovat zhruba o 900 pacientů s koronavirem. Standardní lůžka jsou v tuto chvíli zaplněná z víc než 70 procent, lůžka na jednotkách intenzivních péče pak z více než 80 procent.

Lékaři věří, že k vyhlášení stavu hromadného postižení obyvatelstva v kraji nedojde

Pokud se zaplní na 90 procent, vyhlásí kraj stav hromadného postižení obyvatelstva.

„Je to vlastně informace o tom, že ta nemocnice je už tak plná, že už nemůže poskytovat ani tu akutní péči pacientům, kteří ji potřebují. Pak dochází k tomu, že doktoři musejí posuzovat, který pacient má přednost a který ne,“ potvrdil mluvčí ústeckého kraje Martin Volf.

Lékaři ale doufají, že k situaci ve které by rozhodovali, kdo má větší šanci na přežití, nedojde.

„Zcela otevřeně říkám, že se této situaci budeme snažit vyhnout. Včera jsme měli konferenci s vedením Ústeckého kraje a s vedením všech nemocnic, které v kraji jsou zapojené do covidové péče a shodli jsme se na dalším postupu navyšování lůžek tak, abychom k tomuto kroku nemuseli sáhnout,“ doplnil krajský koordinátor intenzivní péče Josef Škola.

V případě potřeby je pak kraj připravený podle primáře využít pomoci s hospitalizací pacientů v sousedním Sasku.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související