Němečtí a čeští záchranáři už rok spolupracují. Je to super, i když máme co zlepšovat, shodují se

29. listopad 2017

Zdravotníci ze sousedního Saska letos třikrát zasahovali u zraněného člověka na území Ústeckého kraje. Umožnila to spolupráce mezi českou a německou záchrannou službou, která funguje přesně jeden rok – a obě strany si ji pochvalují.

Na setkání záchranářů z obou zemí v Ústí nad Labem se ale všichni shodli, že je třeba dál pracovat na školení zdravotníků nebo na jazykové bariéře.

„Probíhá to tak, že aktivujeme dispečink na německé straně, a oni pošlou kolegy, tzv. německou sanitku, a ti začnou ošetřovat toho zraněného, nebo nemocného člověka a jakmile se uvolní naše posádka, ihned ji posíláme také na místo, a další postup pak je na dohodě české a německé strany,“ popisuje, jak vypadá přeshraniční zásah německých zdravotníků na českém území mluvčí ústecké krajské záchranky Prokop Voleník.

Letos zasahovali na území našeho kraje v létě 2x záchranáři ze Sebnitz a jednou v listopadu posádka z Annaberg–Bucholz.

Podle Larse Dittricha z Německého Červeného kříže v saském Dippoldiswalde je tato spolupráce důležitá: „Spolupráce české a německé záchranářské služby je důležitá kdekoliv v blízkosti hranic. Taková povodeň se nezastaví na hranicích, a pak je dobré když spolupráce dobře funguje.“

Podle zástupců zdravotnické záchranné služby z obou zemí je ale potřeba spolupráci prohlubovat, a to nejen jazykovým školením pro záchranáře.

„Cílem je seznámit jak naše, tak německé záchranáře s rozdílnými legislativními kompetencemi záchranářů, a také s tím, jak se poskytuje přednemocniční bezodkladná péče v Česku a v Německu – jsou tam rozdíly, a ty je třeba respektovat,“ upřesňuje Prokop Voleník.

I proto se tato společná setkání budou opakovat nejen v konferenčním sále, ale taky v terénu.

autor: Tomáš Kopecký
Spustit audio