Němci zbožňují pohádku Tři oříšky pro Popelku

14. listopad 2012

Na saském zámku Moritzburg, kde se pohádka točila, jí vzdávají každý rok hold.

O sto více exponátů než minule, dvaatřicet originálních kostýmů, deset replik kostýmů, deset originálních historických hudebních nástrojů. Třešničkou je replika varhan z filmu. Pak jsou tu čtyři umělí koně, a spousta figur, obrázků, fotek – to všechno nabídne letošní výstava věnovaná slavnému filmu.

Zámek se věnuje tomuto tématu už třetí zimní sezonu. Letošní výstava je na exponáty zatín nejbohatší. Letos nabízí dvě nová podtémata: hudbu Karla Svobody a osobnost režiséra Václava Vorlíčka. Tvůrcům výstavy se dokonce podařilo sehnat originální hudební nástroje i klavír Karla Svobody.

Výstava je letos ještě víc zaměřená na děti, které si budou moci mnoho exponátů vyzkoušet.
Dozvědí se mimo jiné i to, že sníh v pohádce není pravý, protože tehdy nenapadl. Místo něj používali filmaři popel z rybích kostí z německých konzerváren.

Výstava potrvá až do 3. března příštího roku. Otevřeno je denně mimo pondělí, Štědrého dne a Silvestra.

Zámek Moritzburg, který mimochodem stojí za výlet sám o sobě, najdete mezi Drážďanami a Míšní, nejrychleji se tam dostanete po dálnici A13, která navazuje na naši D8. Několik kilometrů za Drážďanami sjeďte z dálnice na exitu 80 Wilder Mann a ukazatele vás po několika kilometrech dovedou přímo do Moritzburgu.

Svačinu si brát nemusíte, na zámku ani v jeho okolí vás určitě hlady umřít nenechají.

Spustit audio