Některé neziskové organizace kritizují Ústecký kraj za to, jak rozděluje peníze na sociální služby

25. duben 2019 12:27

Ústeckému kraji chybí na financování sociálních služeb do konce roku téměř 350 milionů korun. Podle hejtmanství za to může vláda, která navýšila v rezortu mzdy a příplatky, víc peněz do krajů ale neposlala. 

Někteří poskytovatelé sociálních služeb ale tvrdí, že peněz je málo i kvůli tomu, že Ústecký kraj podporuje příliš mnoho organizací a nekontroluje přitom jejich kvalitu nebo duplicitu. To ale vedení Ústeckého kraje odmítá.

„Když jsem si dělal přehled dotací z let 2017, 2018 a 2019, tak to vypadá tak, že se ty peníze každý rok snižují,“ konstatuje Karel Komárek, ředitel obecně prospěšné společnosti K srdci klíč, která v Mostě a Chomutově provozuje noclehárny pro bezdomovce a v Mostě azylový dům pro muže.

Navzdory tomu, že Ústecký kraj každý rok dává na sociální služby více peněz, poskytovatelé z řad neziskových organizací jich rok od roku, kvůli nárůstu počtu klientů a aktivit, dostávají méně.

Stejný problém řeší i Diakonie Českobratrské církve evangelické v Mostě. „Ani v jednom roce se nestalo, že bychom dostali vyšší dotace. Oproti loňským dotacím jsme třeba konkrétně v azylovém domě dostali minimálně o 500 tisíc míň,“ shrnula ředitelka mostecké diakonie Markéta Strížová.

Výdaje na sociální služby rostou, rychleji ale roste počet klientů a služeb

Podle Karla Komárka by měl Ústecký kraj více a důkladněji kontrolovat, jak jsou sociální služby efektivní.

„Je mnoho služeb, které odvádějí svoji práci dobře, jsou ale i služby, které ji tak dobře odvádět nemusejí, nebo jsou duplicitní. Kraje by se měly postarat o to, aby takové služby nebyly, a aby naopak vznikaly takové služby, které v tom portfoliu chybí,“ konstatuje Komárek.

Kraj ale podle něj není schopný vytvořit účinný systém podpory sociálních služeb. „Zatím nikdo za ta léta nevytvořil něco hmatatelného, jak ty sociální služby v Ústeckém kraji financovat tak, aby mohly tu svoji práci dobře vykonávat,“ myslí si Komárek.

Ústecký kraj zmrazil počet poskytovatelů sociálních služeb

Ústecký kraj od letošního ledna zmrazil počet poskytovatelů sociálních služeb. Podle Markéty Strížové měl ale tento krok přijít mnohem dříve: „Je to pozdě. Doplácíme na ty, kteří byli nově do sté sítě vpuštěni. Měly by být kontroly sociálních služeb tak, aby v tom sítě zůstaly ty, které to dělají kvalitně.“

Vedení Ústeckého kraje s tím, že je v kraji příliš mnoho poskytovatelů sociálních služeb, nesouhlasí. Náměstek hejtmana pro sociální oblast Martin Klika z ČSSD ale přiznává, že jejich vysoký počet může za snižování dotací.

„Pokud se navyšuje počet služeb, pořád je pouze jeden balík peněz. Není to tak, že bychom řekli, komu dáme a komu ne. Existují pravidla. My ten dotační titul na sociální služby každým rokem navyšujeme. I letos to tak bude. Peníze rostou, ale přibývá počet těch služeb,“ shrnuje Klika.

Nesouhlasí ani s výtkou, že Ústecký kraj nekontroluje poskytovatele sociálních služeb. Podle něj by jejich rušení nebo omezování kraji s vysokým počtem sociálně vyloučených lokalit jen uškodilo.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související