Nejtalentovanější mladí hudebníci z celého Turecka vystoupili v Litoměřicích

31. srpen 2017

Turecká národní filharmonie mládeže včera (31. 8.) předvedla své umění na koncertě v Litoměřicích. Orchestr složený z osmi desítek nejtalentovanějších hráčů ze všech konzervatoří v Turecku vede uznávaný dirigent Cem Mansur. Soubor založil v roce 2007. Od té doby slaví mladí turečtí hudebníci úspěchy po celém světě. Do Česka se vracejí podruhé, ale v Litoměřicích to byla premiéra.

Cem Mansur se do Česka vrací rád a s oblibou poznává další jeho města. „Je to moje první návštěva města. Líbí se mi to tu hodně, miluju tahle malá města ve střední Evropě, takže je úžasné tu být…“

Orchestr hrál poprvé v Praze před dvěma lety. Letos je to už jedenáctá sezóna filharmonie, kterou Cem Mansur považuje za svůj největší projekt, který dává mladým hudebníkům z Turecka nové možnosti.

Nejen šanci hrát nejlépe jak dovedou, ale také další cíl: „Snažíme se ukázat i to, jaký postoj mají muzikanti, profesionální muzikanti vůči společnosti. Co pro nás znamená a jak jí můžeme přispět… To je velmi důležitá část naší mise. Máme to velké štěstí, že někdy hrajeme na nejlepších evropských místech s nejlepšími virtuózy. Je to něco, v čem chceme pokračovat, ale politické časy jsou v Turecku teď velmi proměnlivé, takže uvidíme, jak budeme moci v této tradici pokračovat v těchto složitých dobách…“ konstatuje Cem Mansura.

Turecká národní filharmonie mládeže pod vedením uznávaného dirigenta Cema Mansura

Dirigent také dodává, že by si přál, aby lidé vnímali hudbu jako nejlepší cestu pro společný dialog ve světě. Chtěl by, aby hudba lidi spojovala. Aby lidé skrz hudbu poznávali ostatní země a kultury.

„Je to zajímavé – hrajeme Dvořáka tady, v Japonsku, na Aljašce, ve Venezuele nebo na Tchaj-wanu. A všude se jeho hudba dotýká srdcí lidí právě jako tady. A to je právě to naše hlavní poslání. Ukázat, že hudba může být nástrojem pro dialog, pro porozumění lidi si navzájem. Ale bohužel momentálně jsme hodně daleko od toho, abychom o tom přesvědčili i politiky v Turecku,“ krčí rameny Cem Mansura.

Mladí hudebníci, kterým je mezi 16 a 22 lety se shodují, že být součásti orchestru pod jeho vedením je pro ně velká příležitost a zkušenost. Potvrzuje to i 20letá houslistka, která studuje na konzervatoři v Ankaře a ve filharmonii je první sezónu: „Já jsem tak moc ráda, že tu můžu být s tímto orchestrem. Je to tak dobré - mám tu velmi dobré přátelé - hrajeme krásné skladby a symfonie… K tomu ještě cestujeme – jsem opravdu moc nadšená.“

Turecká národní filharmonie mládeže zahraje další koncert v pátek (1. 9.) večer v pražském Rudolfinu. Tento večer je závěrečným koncertem cyklu Musica Orbis.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio