Nejpozději na jaře 2015 bude mít Ústí nad Labem aquapark

16. červen 2012

Ústečtí zastupitelé dali zelenou výstavbě aquaparku a opravám plaveckého areálu na Klíši. Mělo by to stát nanejvýš sto šedesát čtyři milionů korun a město chce využít i evropské dotace. Zatím ale není příliš jasné, jak bude aquapark vypadat.

Osm ústeckých architektů už dříve vyzvalo radní, aby na aquapark, který má být jakousi přístavbou plavecké haly, uspořádali architektonickou soutěž. Zastupitelům to připomněl jeden z nich, Jan Hrouda: "Myslím si, že jedině architektonická soutěž je jasným procesem, jak otevřeně vybrat nejlepší variantu ze všech projektů. Je to možné projednat velmi jednoduše s veřejností."

Radní za ČSSD Pavel Dlouhý ujistil, že i vedení města chce dbát na to, jak budou nové stavby vypadat: "Já bych vás rád ujistil, že zastupitelé vzali tuto výzvu vážně a souhlasí s ní. V tomto případě je jediným důvodem absence architektonické soutěže časový pres."

Pokud chce totiž město využít evropské dotace z Integrovaného plánu rozvoje města, musí aquapark stát do dubna 2015. Zastupitelé už přitom na stole měli obrázky, jak by mohl vypadat.

Vedoucí odboru investic ústeckého magistrátu Ivo Zíka vysvětlil, že jde jen o přibližnou představu: "My jsme na internetu hledali různé projektanty, byly tam nějaké návrhy. Ty návrhy jsme projednali v projektovém týmu. Dobrá varianta by podle něj byla ta, kde by byly čtyři plavecké dráhy, divoká řeka, tobogán, malý bazén a nějaká vířivka. Tu vizualizaci jsme se domluvili s jedním projektantem, aby nám to zpracoval tak, aby to byl vhodný materiál pro zastupitelstvo."

Ivo Zíka ale odmítl říct, který projektant předběžnou vizualizaci připravil. Na pozdější dotaz ovšem uvedl, že žádná vizualizace nebyla objednána a tudíž ani zaplacena. Radní Pavel Dlouhý upozornil, že v tuto chvíli jsou jakékoliv obrázky bezpředmětné.

Svými hlasy zastupitelé teprve dali souhlas k tomu, aby se vše začalo připravovat. V nejbližších dnech tedy magistrát začne hledat projektanta. Samotná rekonstrukce plavecké haly by měla následovat až po výstavbě aquaparku a podle odhadů by měla stát až 80 milionů korun.

autor: hau
Spustit audio