Nejmladšího rektora v České republice už do funkce jmenoval prezident republiky

20. březen 2015

Nejmladšího rektora v České republice 19. března jmenoval do funkce prezident republiky Miloš Zeman. Stal se jím37letý RNDr. Martin Balej, Ph.D., rektor Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Následující čtyři roky se ve funkci rozhodně nudit nebude. Chce například spolu s městem i krajem najít nové využití pro ty budovy ve městě, které univerzita postupně opouští.

Funkční období bývalého rektora Reného Wokouna skončilo posledním dnem měsíce února. Od té doby byla škola bez svého nejvyššího představitele.

„Ceremoniál předání jmenování byl působivý, se vší vážností prezidentského obřadu. Byl jsem rád, že jsem měl příležitost pronést pár slov a vyjádřit odpovědnost za budoucnost naší univerzity, kterou jsem právě při předávání jmenování z rukou prezidenta republiky naplno pocítil,“ prohlásil po svém jmenování rektor Balej.

Při slavnostním ceremoniálu také vyzdvihl plány na prohloubení kontaktů ústecké vysoké školy se zahraničím. Za silnou stránku univerzity považuje Martin Balej mezifakultní vědecké týmy - chce je dál podporovat. Plánů pro své funkční období má nový rektor mnoho. Do roku 2019 musí například v kampusu stát "Centrum přírodovědných a technických oborů".

autor: hau
Spustit audio