Nejlepší výchova je příklad, říká předseda ODS a bývalý ministr školství Petr Fiala

9. říjen 2019

„Nejlepší výchova je příklad sám,“ říká současně předseda ODS a vysokoškolský pedagog Petr Fiala. V rozhovoru s Lubošem Xaverem Veselým kromě výchovy, milovaného Brna a politiky probrali také hudbu a osobnost zpěváka Karla Gotta.

První téma, které spolu otevřeli Petr Fiala a Luboš Xaver Veselý, byla hudba. Z hudebníků, které předseda ODS nejčastěji poslouchá, padla taková jména jako Jarek Nohavica, Wabi Daněk, Hana Hegerová nebo Vladimír Mišík. Hudební rozpětí Petra Fialy je opravdu velké, kromě oblíbeného jazzu si rád poslechne folk, rock nebo šansony. Naopak velkým fanouškem Karla Gotta nikdy nebyl, i když jeho úspěšnost obdivuje. „Ke Karlu Gottovi cítím úctu, jeho hudba ale není to, co bych vyloženě poslouchal. Zúčastnit se posledního rozloučení s Karlem Gottem neplánuji, přece jenom jsem ho osobně neznal. Navíc si myslím, že by se politici neměli tímto způsobem zviditelňovat,“ říká Petr Fiala a doplňuje, že vhodné by podle něj bylo pojmenovat po Karlu Gottovi koncertní síň.

Brno jako srdeční město

Petr Fiala se narodil v Brně a žije zde dosud. Místo, odkud pochází, můžeme také slyšet v jeho řeči. „Bezprostředně používám některé výrazy hantecu, ale mluvím tak přirozeně. Někdy si totiž lidé nastudují slova ve slovníku hantecu a pak jim není rozumět,“ soudí Petr Fiala. Na otázku, zda existuje řevnivost mezi Brnem a Prahou, přiznává, že ano. „V Brně soutěžíme s Prahou a Brno to pozvedá. Když jsem vedl Masarykovu univerzitu, tak jsme soutěžili s Karlovou univerzitou. Taková řevnivost je veselá, dobrá a dokonce užitečná,“ míní. Své město má rád jako celek a nehodlá se odstěhovat. „Po celý život žiji v Černých Polích. Mám rád budovy univerzity v centru města a kampus univerzity, se kterým mám spjatý profesní život,“ říká Petr Fiala.

Sociální sítě nejsou samy o sobě škodlivé

Petr Fiala je bývalý ministr školství a vysokoškolský pedagog. Má tři děti a řídí se pravidly nikdy nic nezakazovat, hodně vysvětlovat a především jít příkladem. Na dnešní dobu sociálních sítí a mobilních telefonů se dívá shovívavě. Spíše než na zakazování bychom se podle něj měli zaměřit na to, aby studenti pochopili, jak správně se sociálními sítěmi pracovat. „Každý dobrý učitel by měl své žáky zvládnout. Já sám se během výuky na mobil nepodívám a po svých studentech požaduji to samé,“ říká Petr Fiala, který zároveň upozorňuje na to, že sociální sítě vedou ke zjednodušování světa.

Sám během studií působil jako redaktor samizdatového časopisu Revue 88. „Samizdat byl zvláštní v tom, že jsme se podepsali svými jmény. Měli jsme radost z toho, že to plnilo funkci, kterou jsme očekávali. Bohužel jsme po ukončení našeho studia nenašli nástupce,“ vzpomíná Petr Fiala.

Důležitá osoba pro život i víru Petra Fialy byl tajně vysvěcený biskup Stanislav Krátký, který se také angažoval v neoficiálních aktivitách. „V té době u nás nebyli biskupové, kteří jsou součástí církve všude ve světě,“ rozpomíná se na tehdejší dobu. Se svým společenstvím byl Petr Fiala napojený jak na Stanislava Krátkého, tak na Dominikány. Biblistiku je tajně učil Dominik Duka, tehdejší zaměstnanec plzeňské Škodovky. „Dnes můžeme žít ve svobodě a demokracii. I přes to jsem sám o tom mluvit nechtěl, protože málem každý dnes vystupuje jako disident. Začal jsem o tom hovořit až ve chvíli, kdy se na to ptali sami studenti,“ přiznává předseda ODS.

Politická funkce je řídicí funkce jako každá jiná

V současné době je Petr Fiala předsedou ODS, v řídicích funkcích je ale po většinu svého pracovního života. „O ostrých loktech se hovoří nejen v politice, musí je mít prakticky každý člověk, který chce být úspěšný. V řadě situací jsem musel učinit nepopulární rozhodnutí, ale žádný manuál na ně nemám,“ tvrdí. Sám se Petr Fiala považuje za chybujícího člověka. „Například ODS na základě principů svobody nechtěla, aby někdo rozhodoval o tom, čím budou občané topit, respektive o tom, aby to někdo chodil kontrolovat. Od občanů jsem se ale dozvěděl, že oni by si to tak přáli. Obce by tak měly možnost zakročit, kdyby třeba někdo topil pneumatikami. Tady jsem se spletl,“ přiznává Petr Fiala.

V záznamu pořadu navíc zjistíte, jaký význam má pro Petra Fialu rok 1989 i zda rád vypráví vtipy.

Spustit audio