Nejčastější novoroční předsevzetí: přestat kouřit a zhubnout. Jak je dodržet?

Už máte nějaké to předsevzetí do nového roku? Mezi ty nejčastější patří každý rok přestat s kouřením a zhubnout alespoň pár kilogramů. Proč ale zrovna na nový rok, když začít se dá vlastně kdykoliv?

„Je to začátek něčeho nového, a tak i ten člověk chce žít jinak, začít něco nového,“ prozradil pravidelný host dopoledního expresu MUDr. Karel Urban a dodal: „To předsevzetí je důležité, protože jak vždy říkám, z velké části je to v hlavě. Pokud to dotyčný nemá srovnané v hlavě, není o tom stoprocentně přesvědčen, že například přestane kouřit, je velmi malá šance takové předsevzetí dodržet“.

Důležité je ale nechat ten nápad uzrát. Pan doktor radí klidně tři až čtyři týdny zjišťovat, jaké jsou možnosti, jak nás podpoří rodina, přátelé nebo kolegové v práci.

„Rozhodnout se o silvestrovském večeru po půllitru vína nebo třech paňácích tvrdého alkoholu, že začnu od nového roku s hubnutím, přestanu kouřit nebo pít alkohol, to nikam nevede. Musíme si uvědomit, kolik práce to bude stát,“ dodává MUDr. Karel Urban.

Řada lidí si myslí, že v dnešní době po požití zázračné pilulky budeme přes noc hubnout nebo už nikdy nedostaneme chuť na cigaretu. Tak to ale opravdu nefunguje. Jediné o co přijdeme, jsou peníze.

Pohyb a správná strava neodmyslitelně patří k zdravému životnímu stylu

Další pomoc a rady jak dodržet předsevzetí najdete v audiozáznamu celého rozhovoru. Pohodu u poslechu vám přeje Český rozhlas Sever!

autor: Milan Král
Spustit audio