NEJ Ústeckého kraje: první profesor geologie na pražské univerzitě

9. leden 2019

Gustav Karl Laube byl vůbec prvním profesorem geologie na nově založené katedře geologie a paleontologie na Karlo-Ferdinandově univerzitě v Praze. Píše se rok 1839 a 9. ledna se v domě „Zlatá naběračka“ narodil syn pekaře Aloise Laubeho.

Malý Gustav už od útlého věku rozvíjel pestrou škálu svých zájmů, což později vedlo právě k jeho vědecké kariéře. Po absolvování gymnázia v Mostě studoval na univerzitách v Praze a Mnichově.

Po promoci na doktora přírodních věd v roce 1865 nastoupil jako asistent na Polytechnický Institut ve Vídni. Velmi ho proslavila jeho účast v expedici k východnímu pobřeží Grónska, kde své první polárnické zkušenosti získával i velmi uznávaný objevitel Julius Payer.

Plavba nakonec skončila zničením lodi Hansa mezi ledem východně od Grónska.

Gustav Karl Laube se v roce 1871 se stal profesorem mineralogie a geologie na Polytechnickém Institutu v Praze a o 5 let později se stal prvním profesorem geologie, později pak rektorem na již zmíněné nově založené katedře geologie a paleontologie na Karlo-Ferdinandově univerzitě v Praze.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.