NEJ Ústeckého kraje: největší pískovcová skalní brána Evropy

5. leden 2019

Pravčická brána patří k největším přírodním zajímavostem České republiky. Je to největší pískovcová brána v celé Evropě a nachází se v národním parku České Švýcarsko.

Podle vedoucího oddělení geologie správy národního parku České Švýcarsko Jakuba Šafránka je Pravčická brána stará přibližně 100 tisíc let, ale možná jen desítky tisíc let. Přesně se to dá jen velmi špatně určit, protože materiál, ze kterého by bylo možné poznat její stáří, byl odplaven.

Co se ale ví s určitostí je to, že s rozpětím 26,5 metrů a výškou 16 metrů se jedná o největší pískovcovou skalní bránu v celé Evropě.

Podle geologů se sedimenty, které utvářely Pravčickou bránu, ukládaly v období svrchní křídy v druhohorách. V tomto období se zde taky vyskytovalo moře.

Pravčická brána byla navštěvována turisty už od koncem 18. století. Ovšem velká oblíbenost způsobovala velké poškození, a dokonce destrukci samotné brány. Proto byl po zjištění několika trhlin v roce 1982 vstup turistů na bránu zakázán.

V roce 2009 se dostala Pravčická brána do užšího kola ankety o sedm přírodních divů světa, když postoupila mezi 71 semifinalistů. Do užšího výběru 28 finalistů se bohužel neprobojovala.

Spustit audio

Související