Nás nezajímá, že je to běloruský autobus, říká hejtman. Ústecký kraj přesto nákup deseti autobusů MAZ odložil

7. květen 2021 10:00

Ústecký kraj zatím nenakoupí autobusy z Běloruska. Kraj měl odebrat 10 vozů značky MAZ. Někteří opoziční zastupitelé kritizovali nákup vozů jako pokrytecký např. v souvislosti s tím, že kraj nedávno vypověděl spolupráci s Mogilevskou oblastí v Bělorusku. Rada kraje chce o pořízení autobusů ještě jednat.

„Upozorňuji na to, že Škoda Auto nesmí dovážet automobily do Běloruska. Jsem tedy rád, že dovoz autobusů proběhne a státní podnik režimu Alexandra Lukašenka dodá deset autobusů,“ kritizoval na posledním jednání zastupitelů nákup autobusů z Běloruska Štefan Drozd, starosta Klášterce nad Ohří a krajský zastupitel Starostů a nezávislých.

Na jeho vyjádření tehdy reagoval náměstek hejtmana pro dopravu Marek Hrabáč z hnutí ANO. „Jestli přijde žaloba na Ústecký kraj od firmy MAZ na poškozování dobrého jména, doufám, že tuto vzniklou škodu vám bude možno přeúčtovat, pane starosto Drozde,“ uvedl Hrabáč.

Opoziční zastupitel Jiří Baudis z Pirátské strany se pozastavil i nad společností, která měla autobusy dodat. „Já si nemyslím, že firma, která vznikla před 3,5 lety a má základní kapitál tisíc korun, je schopná doložit velký počet prodeje autobusů. To už je pak ale na hodnoticí komisi,“ komentuje Baudis.

Ústecký kraj od nákupu nových vozů značky MAZ zatím ustupuje. Na posledním jednání o tom rozhodla krajská rada. „Nás nezajímá, že je to běloruský autobus nebo tak. Dostali jsme se na začátek filozofické otázky, zda je vůbec potřebujeme," zmínil důvody hejtman Jan Schiller z hnutí ANO.

Deset autobusů z Běloruska mělo být součástí velkého tendru na dodávku až devadesáti vozů pro dopravní společnost Ústeckého kraje.

autor: Jan Bachorík | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio