Národním holubem je Český stavák. Za letu tleská křídly a jeho hry s křídly a ocasem se označují jako orlování

1. únor 2024

Chovatelé Českého staváka se sdružují už sto let. Stavák je vhodný i pro začínající chovatele. Je totiž méně náročný a odvděčí se vám nádherným barevným provedením.

Český stavák létá stylem, který nezvládne žádný jiný holub. Za letu tleská křídly nahoře nad tělem, což žádné jiné plemeno nedělá. Holubáři říkají, že za letu slepí neboli staví křídla. Proto se mu říká stavák.

Tento holub vyniká velkým množstvím barevných rázů, čistotou barev, sytostí a leskem opeření. Nejrozšířenější jsou staváci sedlatí a plamínci. Je to i dobrý letec. Může si hledat potravu na polích a uletí dlouhou vzdálenost.

Jeho hry s křídly nebo ocasem, které provádí na zemi se označují jako orlování. Na soutěžích staváků také komise hodnotí letecké exhibice těchto holubů. I lidé rádi obdivují tohoto temperamentního středně velkého holoubka.

Český stavák

Chov staváků je nejvíce rozšířený právě v naší republice. Plemeno si ale oblíbili i naši východní sousedé na Slovensku. Pro svou nenáročnost je Český stavák ideální pro začínající chovatele i mladé holubáře.

Hrdost na národní plemeno českých staváků v dobách Rakouska-Uherska spojila holubářství s národním sebevědomím.

Se Stanislavem Školníkem z Českého svazu chovatelů z Lovčic na Královéhradecku natáčel redaktor Karel Sladký. Celou reportáž si můžete poslechnout v našem Hobby magazínu.

autor: Karel Sladký
Spustit audio