Napjatou situaci na litvínovském sídlišti Janov mají pomoci řešit nová pracovní místa

15. duben 2015

Na sídlišti Janov v Litvínově by mohlo pracovat více sociálně slabých. Úřad práce by městu nebo bytovému družstvu poskytl peníze na výplaty domovníků nebo asistentů prevence. Mohlo by to zlepšit napjatou situaci mezi místními obyvateli a sociálně slabými. V Litvínově to navrhla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová Tominová z ČSSD.

Ministryně práce a sociálních věci Michaela Marksová Tominová přijela do Litvínova nabídnout způsob, jak na problémové sídliště Janov, kde žijí stovky sociálně slabých obyvatel, přivést další asistenty prevence.

„Měli bychom se dohodnout, jak mnohem více využívat nástrojů, které jsou přes úřady práce, protože tam je dost prostředků, ale ten úřad práce sám ta různá podporovaná místa sám zřizovat nemůže, vždy potřebuje partnera. Buď nějakého zaměstnavatele, třeba soukromého, jako je tady bytové družstvo Krušnohor, anebo hlavně obec.“

Samotný vznik několika pracovních míst, například domovníků nebo asistentů prevence, ale podle ministryně situaci v Janově nezlepší.

„Tady jde o celý komplex opatření, nicméně obecně bych řekla, že věřím v takovou piplavou každodenní sociální práci,“ vysvětluje ministryně.

Za problémy stojí podle ministryně privatizace městských bytů

Za problémy se sociálně slabými obyvateli, které má nejenom litvínovský Janov, si podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové Tominové může každé město samo tím, že se zbavilo bytového fondu.

Starostka Litvínova Kamila Bláhová z hnutí Ano považuje krátkou návštěvu ministryně za přínosnou.

„Paní ministryně nás ubezpečila v určitých krocích, které už činí, po kterých my jako obce voláme. Konkrétně jsme diskutovali o tom, že se bude revidovat systém vyplácení sociálních dávek, o tom, že můžeme využít aktivní politiku zaměstnanosti jako město.“

Radnice v Litvínově chce teď zjistit, kolik nových pracovních míst v Janově může vzniknout a s jakou pracovní náplní. Už příští týden se do Litvínova chystá ministr pro lidská práva Jiří Dientsbier.

autor: Jan Beneš
Spustit audio