Nadcházející víkend v Ústeckém kraji bude ve znamení rozsvěcení vánočních stromů a adventních akcí

30. listopad 2023

Rozsvěcení vánočních stromů ve městech Ústeckého kraje je hlavním motivem nadcházejícího víkendu. Koná se také řada adventní akcí a setkání…

Sobota 2. prosince

Bylo by jednodušší vyjmenovat místa, kde se vánoční strom rozsvěcet nebude. Mírové náměstí v Lounech spouští od 8 do 12 adventní farmářské trhy, v 15 hodin vystoupí lounské děti a v 18 se rozsvítí strom – po celou dobu tu budou také andělé na chůdách s čarovnými lampami a saněmi.

Čert by neměl děti jen děsit (ilustrační foto)

Louka u Litvínova zve na 15. hodinu do Kulturního domu na pohádku Zdenda a čert – jako vstupenka poslouží dětem vánoční ozdoba, kterou samy vyrobily – do 15 hodin se to dá ještě stihnout, následovat bude nadílka, koledy a v 17 hodin se rozsvítí vánoční strom.

Zdenda i s čertem a celou pohádkou se posléze odstěhuje do Patokryjí – na Mikulášskou besídku, která začne v Obecním domě v 17.30.

A zpátky k rozsvěcení vánočních stromů – v Rumburku to bude na Lužickém náměstí, už od 14 hodin tam začíná bohatý program, v 17 se rozsvítí strom a zazpívá Monika Absolonová.

Monika Absolonová

Ve Chřibské se začíná 2. prosince v 16 hodin – nejdřív zazpívají děti a ve 20 hodin začne zábava s živou hudbou.

V Lobendavě mají sraz v 16.45 u zastávky autobusu, právě odtud vyjde lucerničkový průvod, budou se zpívat koledy a nakonec se také rozzáří vánoční strom.

V Ústí nad Labem – na Střekově v Parku rodiny Schichtů odstartuje v 16 hodin pestrý program opět s rozsvěcením vánočního stromu.

A v době od 13 do 18 hodin bude Advent v ústecké zoo – s betlémem, koledami, vánočním občerstvením i výtvarnou dílnou. A co byste řekli? Ano, v 17 hodin se tu rozsvítí vánoční strom.

Děčínská zoo zve na 14. hodinu na tradiční Čertovský rej – návštěvníky čekají bytosti pekelné a soutěže. Kdo z dětí splní všechny úkoly, dostane dáreček od Mikuláše a může si opéct buřtíka na pekelném ohni. Bude tam i vánoční strom, betlém a pozor… také schránka na dopisy pro Ježíška! Ta bude fungovat až do Štědrého dne.

Svařené víno (ilustr. foto)

Adventní tvoření svícnů, věnců a další výzdoby si můžete užít v Botanické zahradě Teplice od 10 do 16 hodin – a to v sobotu i v neděli.

Mikulášskou nadílku a k tomu opravdické peklo chystají v Úštěku od 17 do 19 hodin. Balíčky pro děti přijímají na faře od 14 hodin, aby to pak měl Mikuláš pěkně pohromadě.

Mederův dům v Žatci pak pořádá od 17 hodin Mezinárodní mikulášské zpěvy se svařákem, cukrovím a horkou čokoládou – tak sladké a veselé…

Neděle 3. prosince

V Dolním Podluží se vánoční strom rozsvítí v 17 hodin v parku před školou, v Děčíně začíná program na zámku a pak na parkovišti pod knihovnou už v 10.30 pohádkou, v 15 hodin se začne zpívat, v 17 se rozsvítí strom, v 18 hodin se rozezní první adventní koncert George Bandu.

Koledy

V Teplicích startuje program na náměstí Svobody v neděli ve 14 hodin pod heslem Teplická vánočka a v 17 hodin, hádáte správně,  se rozsvítí vánoční strom. To v Žatci si strom, shodou okolností také na náměstí Svobody, rozsvítí už ve 14 hodin a v pestrém programu bude i zvonkohra.

Na Mírovém náměstí v Litoměřicích bude živo od 14 do 20 hodin, bude se hrát a zpívat, nebude chybět občerstvení, v 17 hodin vystoupí Kamila Nývltová a v 18 se rozsvítí strom a bude se dál zpívat a hrát.

Karel Fiala vás provede 3. prosince od 13 do 18 hodin programem na Masarykově náměstí v Podbořanech, samozřejmě také s rozsvícením vánočního stromu. Ten budou rozsvěcet také v Touchovicích, u kapličky v 16 hodin vystoupí děti z mateřské školy Hřivice, připravené je občerstvení i dárečky pro malé návštěvníky.

Pokračujeme do Tisé – zpívání i vánoční strom bude u kostela sv. Anny – začátek v 16 hodin.

Vánoční strom

V Lovosicích na Václavském náměstí začne program už ve 12 hodin, strom se rozzáří v 18 hodin – stejně jako ve Varnsdorfu na náměstí Eduarda Beneše, ovšem program tu začne už v 15 hodin a bude tu i Ježíškova poštovna.

Podobně si to můžete užít od 16 hodin ve Vilémově u Šluknova, od 15 hodin na zámku v Jílovém u Děčína, od 14 hodin v Krásné Lípě, od 12 hodin v Krupce, od 15 hodin v Bystřanech, od 16 hodin v Oseku, od 13 hodin v Duchcově, kde v 17 hodin program uzavře adventní troubení studentů teplické konzervatoře.

Šluknovský zámek v 9 hodin zahajuje výstavu betlémů, ve 14 hodin tu budou pohádky pro děti a také dílničky na výrobu vánočních dekorací.

Tomáš Trojánek z Radňovic (Žďársko) zdobí vánoční perníčky

Chomutov zve do Městského parku od 10 do 13 hodin – bude tam zdobení perníčků a vánočních koulí, vánoční zpívání, pohádky. Mikulášskou nadílku pořádají v Bělušicích od 15 hodin, čeká vás divadlo, písničky, nadílka od Mikuláše, čerta a anděla a i tady se rozsvítí vánoční stromek.

A když už jsme u Mikuláše, tak jak to s ním bylo, to se děti i dospělí dozvědí v divadélku v Mederově domě v Žatci – začátek je ve 13.30.

Spustit audio