Nadaní středoškoláci mohou letos poprvé získat finanční podporu od Ústeckého kraje

22. leden 2024 10:59

Nadaní středoškoláci mohou nově získat v Ústeckém kraji podporu od hejtmanství. Letos poprvé jsou pro ně připravené tři miliony korun – peníze tak může získat až 100 žáků a studentů.

Už několik let se na podporu nadaných dětí a práci soustředí i základní škola T. G. Masaryka ve Štětí na Litoměřicku. Podle vedení tamní školy jsou ale peníze zbytečné, pokud vzdělání nemá podporu školy i rodičů.

„V rámci hodin nás učitelé informovali, že tam rozpoznali nějaký talent – hlavně u naší starší dcery, která chodí do páté třídy, a která velmi vyniká v matematice a logickém myšlení. Upozornili nás na to s tím, abychom s tím začali nějakým způsobem pracovat,“ popisuje Václav Kadlec.

Při rozhovoru o jeho nadaných dcerách přiznává, že někdy je na tenkém ledě – nechce je do ničeho nutit, spíš jim ukázat cestu a dát příležitost. Důležité je podle něj děti vnímat a poznat jejich momentální náladu. To se podle něj děje i ve škole.

„Přeci jen to dítě je pořád dítě, a je to na něm vidět – někdy se mu chce, jindy ne. Když tady zrovna je nálada, je dobré to dítě popostrčit a něco mu ukázat nebo mu poradit, asi ale nemá smysl ho do toho příliš nutit,“ uvažuje Kadlec.

Základní školu ve Štětí si pochvaluje i matka žákyně deváté třídy Renata Čepičková. „Je to o tom, že učení jí víceméně nedělá problémy. I když v některých předmětech si myslím, že potřebuje o něco větší výzvy než třebas někteří jiní spolužáci. A myslím si, že se jí těch výzev dostává,“ dodává.

Podpoře nadaných dětí se dosud věnovalo málo pozornosti

Ředitelku štětské základní školy T. G. Masaryka Gabrielu Hruškovou přiměly k větší práci s žáky její vlastní děti. „Sledovala jsem, jak je ta podpora nadání na základních školách úplně marná. Děti se mi vracely domů znuděné a znechucené,“ vzpomíná.

Důležité je hlavně nadané děti poznat. Zároveň si podle Gabriely Hruškové společnost uvědomila, že nemusí řešit jen znevýhodněné žáky – ať už sociálně nebo zdravotně.

„Záběr na ty nadané je až zhruba v posledních dvou letech, kdy ta společnost trochu pochopila, že máme i děti nadané, nejen ty s handicapem. I ten kraj se toho chopil, za to jsem velmi vděčná, protože Ústecký kraj je pořád pasovaný do toho, že má jen sociálně znevýhodněné nebo jinak znevýhodněné děti, my ale máme i fajn děti, i ty super,“ dodává Gabriela Hrušková.

Nadané dítě se podle ní najde v každé třídě každé školy. Důležité ale je, aby mu v rozvoji pomohli jak kantoři, tak hlavně rodiče.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související