Nad silnicí z České Kamenice do Kytlic pokračuje sanace nestabilního svahu

9. říjen 2023 17:04

Stavební firma pokračuje se sanací nestabilního svahu nad silnicí z České Kamenice do Kytlic na Děčínsku. Právě nestabilní skalní bloky uzavřely už skoro před rokem jedinou přímou spojovací silnici mezi městem Česká Kamenice a obcí Kytlice.

Hlavně lidé z Kytlice tak musí do práce a do školy jezdit po několika násobně delších objízdných trasách, které jsou navíc v zimě jen obtížně sjízdné.

Krizová sanace by měla být hotová do konce října – zatím se při ní podařilo odstranit zhruba 40 z celkových zhruba 200 kubíků. Po ní přijde na řadu sanace preventivní – při té pracovníci stavební firmy podezdí všechny kameny, u kterých hrozí, že by se mohly v budoucnu uvolnit.

Velké zdržení sanace svahu způsobil spor o to, kdo práce zaplatí – svah samotný totiž patří městu Česká Kamenice, silnice pod ním je ale kraje.

Nakonec se mezi sebou Kytlice, Česká Kamenice a Ústecký kraj dohodly, že se budou na sanaci, který bude stát zhruba sedm milionů korun, podílet.

Lidé z Kytlic by podle Aleše Kociána ze Správy a údržby silnic mohli začít používat už koncem října. Sice tam ještě stále budou probíhat práce, vše ale bude vyřešeno tak, aby se tamtudy už dalo bezpečně projet.

Spustit audio

Související