Na Žatecku pojede od poloviny prosince méně vlaků

23. listopad 2011

Hlavně obyvatelé Žatecka, Litoměřicka a Šluknovského výběžku pocítí od 11. prosince změny v novém jízdním řádu Českých drah. Zatímco na Žatecku bude jezdit méně vlaků, ve zbylých jmenovaných oblastech jich bude více. České dráhy také urychlili modernizaci vagónů na regionálních tratích.

Na Žatecku Ústecký kraj supluje ministerstvo dopravy, které neobjednalo rychlíky z Lužné u Rakovníka přes Žatec do Chomutova. Jakub Jeřábek z odboru dopravy krajského úřadu potvrdil, že Ústecký kraj zaplatí jeden pár spojů.

Nově od 11. prosince vyjedou také víkendové spoje z Rumburka do Mikulášovic. Do Ústí nad Labem pak pojede víc vlaků ve všedních dnech ráno.

Změny jsou také na trati Most-Moldava. Vlaky budou ve všední dny končit v Oseku. O víkendech a prázdninách ale pojedou až na Moldavu, aby se tam dostali turisté a lyžaři.

České dráhy pak s novým jízdním řádem uspíšily nasazení modernějších vozů. Už v prosinci vyjede na trať první vůz přezdívaný "Sysel", ve kterém se v létě můžeme těšit na klimatizaci.

I přesto, že kraj pro příští rok objednal zhruba stejný objem spojů jako letos, není zatím jasné, kolik za vlaky zaplatí. Letos se podle mluvčí Ústeckého kraje Magdaleny Hanáčkové očekává, že zaplatí 712 milionů korun - to se ale ještě zvedne o inflaci a v příštím roce také o vyšší sazbu DPH. Kraj stále doufá, že stát mu dá slíbenou dotaci 217 milionů navýšenou o inflaci.

autor: hau
Spustit audio