Na vrchu Rubín na Lounsku vyrostla rozhledna. Vzhledem připomíná hradiště starých Slovanů

8. leden 2021

Je to zvláštní chodit po kopci, po kterém se před desítkami tisíc let proháněli lovci sobů a na kterém si před nějakými sedmi tisíci let své příbytky stavěli první zemědělci. A nejen chodit, ale třeba se i rozhlížet z vyhlídkové věže velmi podobné strážním věžím, které si budovali staří Keltové nebo Slované.

Na vrchu Rubín mezi obcemi Dolánky a Pšov na Lounsku v Ústeckém kraji vyrostla na podzim roku 2018 rozhledna. Připomíná stavbu staroslovanského hradiště a je postavena z pěti set dubových klád. Věž je vysoká 7,33 metru a do patra vystoupáte po třinácti schodech. A odtud pak uvidíte Doupovské hory, Krušné hory, České středohoří i Pětipeskou pánev.

Místo zvolila obec Podbořany záměrně. Je to totiž významné archeologické naleziště. Město přišla stavba turistické atrakce zhruba na 27 tisíc korun. O oživení 350 metrů vysokého kopce přitom město usilovalo přibližně dvacet let. Snažilo se získat pozemky na vrchu Rubín a v okolí. Teď mu patří okolo 90 procent pozemků.

Kopec se nachází mezi Dolánkami a Pšovem. Nahoru vedou dvě neznačené stezky. Město plánuje vybudování lepších přístupových cest a parkoviště pod vrchem Rubín. Členové spolku Společenstvo pro památky Podbořanska plánují i vybudování malého archeoparku, kde by bylo možné podívat se i na některé místní nálezy, možná by tam bylo i kamenné bludiště a pořádaly by se tam společenské akce. Spolek se stará o udržování pořádku. Pro turisty je už teď k dispozici zastřešené odpočívadlo a ohniště s lavičkami.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.