Na ústeckém Střekově vzniklo přestavbou bývalé ubytovny 40 nájemních bytů

15. říjen 2024 13:30

Někdejší ubytovna v Purkyňově ulici v Ústí nad Labem na Střekově nově slouží lidem pro dlouhodobé nájmy. Soukromá společnost má hotovou část bývalé ubytovny, kde vzniklo 40 nájemních bytů. Další ještě přibydou. V budoucnu by mohlo být v budově i komunitní centrum nebo místo pro podnikání.

„Ta budova byla zanedbaná, naplněná odpadem. Nebyla tu elektřina, nebylu tu topení – všechno bylo demontované,“ popisuje v ještě rozestavené části někdejší ubytovny zástupce investora Vladislav Mužík.

I zbývající část budovy se má změnit na nájemní byty. „Snažíme se o to, aby to bylo hezké a dlouhodobé bydlení. Jsou to zařízené byty, včetně kuchyní a dalšího vybavení, které budou k dispozici těm nájemcům,“ přibližuje v jenom z hotových bytů spoluzakladatel společnosti Jaroslav Ton.

Aktuálně je opravených a z větší části i obsazených 40 bytů. Další mají ještě vzniknout ve zbývající části bývalé ubytovny.

Mezi nájemníky je i Hana Kmochová, podle které se kompletní oprava povedla: „Vůbec bychom si z toho, jak to tu vypadá, netipovali, co tu bylo dřív. Ze vzhledu té budovy jsme si říkali, že tu třeba dřív byla škola. Ty byty, si myslím, vypadají dost dobře.“

Střekov se díky uzavření ubytoven zklidnil

Změnu ubytovny na opravený nájemní dům vítá starosta Střekova Pavel Peterka z hnutí ANO: „Pro nás je to vynikající, protože celá ta oblast se i díky tomu v poslední době hrozně zklidnila. V rámci Střekova bývala Purkyňova ulice nejproblémovějším místem, ale díky tomu, že se uzavřely obě ty ubytovny, kde vznikly normální byty, je to pro nás skvělý.“

Podle spoluzakladatele investora Jaroslava Tona opravou ubytovny podobné aktivity v krajském městě nekončí. Konkrétnější ale zatím být nechtěl.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související