Na Teplicku objeven další meningokok

16. březen 2004

Ústečtí hygienici objevili meningokoka u dalšího studenta teplické konzervatoře. Dvaadvacetiletý mladík bydlel v Teplicích se svým spolužákem, který podlehl meningitidě - zánětu mozkových blan - v pátek v noci.

Po tragické události se na pohotovost přihlásilo na 60 lidí, kteří se studentem přišli do styku. U jednoho z nich zdravotníci objevili meningokoka v dýchacích cestách. Měl bolesti krku, což je jeden z průvodních znaků nemoci, a proto ho okamžitě převezli do liberecké nemocnice. Bere penicilin a v nemocnici zůstane několik dní.

Podle náměstka ředitele nemocnice Radka Janouška se u hospitalizovaného mladíka díky včasnému nasazení antibiotik nemoc nerozšířila. "Když jsem mluvil s primářkou, tak vypadal dobře. Nic dramatického se nedělo. Dnes by mělo být potvrzené, jestli to je meningokok nebo ne," říká náměstek. Student by mohl být během týdne propuštěn z nemocnice.

Podle Radka Janouška je možné ještě ted se nechat proti meningitidě očkovat. "Shodou okolností se teď do týdne, 10 dnů, necháváme očkovat celé oddělení. Máme to za povinnot, protože přicházíme do styku s nemocnými, ale určitě to je rozumná věc."

autoři: ark , jze , Ivana Bernáthová
Spustit audio