Na sídlištích v Ústí nad Labem by díky změně územního plánu mohlo být víc parkovacích míst

5. prosinec 2022 13:35

Město Ústí nad Labem dokončuje dvě změny územního plánu. Napravují části zrušené soudy a umožní i rozšíření parkovacích míst zejména na sídlištích. Změnami se budou za dva týdny zabývat zastupitelé.

Soud totiž zrušil některé plochy v územním plánu. Šlo hlavně o formální chyby při jeho tvorbě – lišil se třeba popis toho, jak je možné nějakou plochu využít s jejím grafickým vymezením v mapě. Asi nejznámější jsou pozemky u soudu, kde chce společnost Saller stavět nákupní středisko. Město totiž trvá na tom, že v této oblasti je nutné stavbu jakýchkoli služeb skloubit s bytovou výstavbou a tomu se dosud firma bránila.

Z plánů na obchod ale nesešlo – na Střekově je totiž pouze jeden větší obchod s potravinami a místní by chtěli další. Primátor Petr Nedvědický z hnutí ANO uvedl, že nové upřesnění v územním plánu by umožnilo stavět po etapách. Podle Luďka Jandy ze Salleru firma svůj plán přehodnocuje právě tak, aby mohla postavit obchody a časem i byty.

Primátor Petr Nedvědický připustil, že město sice nemá možnosti, jak investory donutit k dodržení podmínek v územním plánu, může to ale požadovat při schvalování stavby a jejích technických podmínek.

Na sídlištích by mohla přibýt místa k parkování

Druhou chystanou změnou územního plánu je možnost zabrat nezbytně nutnou plochu zeleně k rozšíření silnice a vytvoření parkovacích míst. To by řešilo problémy hlavně na sídlištích, kde teď často kvůli autům nemohou projet třeba hasiči.

„Dobětice, Severní Terasa nebo i stará střekovská výstavba na Nové, Kamenné a Truhlářově, tam jsou všude silnice, které jen tak tak dosahují pěti metrů, což je minimum pro to, aby mohla být vedena oboustranná komunikace,“ uvedl primátor Petr Nedvědický z hnutí ANO.

Nejde o vyasfaltování velkých ploch, ale jen nejnutnějších kusů zeleně, kde by měly být zatravňovací dlaždice. Stejný princip pak bude moct město využít i pro rozšíření kontejnerových stání.

Na řadu míst má už město podle nezařazeného radního Pavla Tošovského projekty připravené. Pokud tedy zastupitelé tyto změny 19. prosince schválí, mohlo by se s nimi začít už příští rok.

Spustit audio

Související