Na severu Čech přibývá nakažených virem HIV

11. listopad 2011

Lidí nakažených virem HIV nejen na severu Čech stále přibývá, i když si to většina nepřipouští. Kde hledat informace, radu a pomoc?

Když se v 80. letech minulého století objevilo onemocnění AIDS a lidé se dozvěděli o viru HIV, každý se bál možné nákazy. Lidé se začali chovat zodpovědněji. To se v posledních letech změnilo.

Ředitel mosteckého Domu humanity Luboš Šlapka Evě Holé potvrdil, že počet nemocných stále stoupá, protože lidé nemoc podceňují. „V České republice došlo k nebývalému nárůstu počtu HIV pozitivních. Je to velmi nebezpečný fenomén, který ukazuje to, že Ministerstvo zdravotnictví a další zodpovědné složky rezignovaly na prevenci...“ vysvětluje Luboš Šlapka.

Lidé v Čechách si většinou možnost nákazy nepřipouští – zodpovědně se chová je opravdu malá část populace.

Pokud má někdo podezření, že se mohl virem HIV nakazit, měl by zajít k lékaři a podstoupit testy. Ty si také mohou zájemci nechat udělat anonymně, například v mosteckém Domu humanity. V Ústí nad Labem se můžete nechat vyšetřit na třech kontaktních místech - Poradně HIV/AIDS, infekčním oddělení Masarykovy nemocnice a v Poradně pro infekční a interní choroby v Jirchářích.

autor: Eva Holá
Spustit audio