Na řidiče v Chorvatsku čekají od roku 2013 změny

17. leden 2013

Změny nečekají na řidiče od nového roku jen u nás. Velmi tvrdě teď zakročí proti neposlušným motoristům v Chorvatsku. Proto by se měli čeští řidiči se novinkamii v chorvatských zákonech také seznámit...

Do Chorvatska míří každoročně, hlavně v létě, kolem osmi set tisíc Čechů. Hodně jich při cestě na toto krásné místo použije vlastní automobil. Jestli patříte mezi ně a s předpisy si v zahraničí neděláte příliš těžkou hlavu, měli byste si dát pozor, abyste se z dovolené kvůli novým zákonům v Chorvatsku nevrátili až za tři roky.

Velmi přísné tresty totiž hrozí přitom například jen za nedodržení předepsané padesátikilometrové rychlosti v obci nebo dané rychlosti na určitém úseku. Široká přímořská magistrála také láká předjíždět tam, kde se to nemá. Tři roky odnětí svobody vám nově hrozí i při předjíždění kolony vozidel na nepřehledném místě.

Chorvatské policisty zaručeně naštvete ve chvíli, kdy budete ohrožovat místní občany agresivní jízdou. Řízení pod vlivem alkoholu nebo dokonce psychotropních látek byste v Chorvatsku také měli rozmyslet - horní hranice trestu jsou opět tři roky v místním vězení.

Velmi přísné tresty platí v Chorvatsku od nového roku. Proto si dávejte při cestě na dovolenou směrem na jih na předpisy dobrý pozor - zkaženou nemusíte mít jen dovolenou, ale i pěkný kus života.

autor: Milan Král
Spustit audio