Na půlnoční mši do kostela svatého Michaela archanděla v Litvínově přišlo na Štědrý večer více než tři sta lidí

25. prosinec 2019

Většina návštěvníků chodí do kostela svatého Michaela archanděla v centru města každoročně.

Některé tam přivádí víra, další přicházejí zavzpomínat na blízké, kteří už nežijí nebo si jdou prostě zazpívat vánoční koledy.

Zvony kostela svatého Michaela archanděla zvaly na půlnoční mši už před devátou večer. Navzdory deštivému počasí přicházely ke kostelu v centru města četné skupinky lidí.

Už patnáct let chodí s manželem na Půlnoční mši Marie Černá z Litvínova, víc než o víru jde podle ní o tradici: „Chodíme sem každoročně. Je to takový klid na duši, smíření, vánoční atmosféra.“

 Paní Lída z Litvínova chodí na Půlnoční také pravidelně: „Je to tradice a také vzdání holdu těm, kdo už tady mezi námi nejsou,“ popisuje své pocity.

Sváteční mše začala v Litvínově přesně devět hodin večer.

Litvínov je hokejové město, proto na půlnoční mši chodí i hokejisté. V kostele svatého Michaela archanděla nechyběl obránce litvínovské juniorky Robert Bártek: „Přivádí mě sem víra. Jsem sportovec a pomáhá mi to. K víře mě vedli rodiče i prarodiče a teď už pokračuji sám,“ vysvětluje.

Součásti mše byl i zpěv českých koled.

Po skončení půlnoční mše ještě skupinky přátel a rodiny postávaly před kostelem a nechávaly v sobě doznít sváteční atmosféru.

autoři: Jan Beneš , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související