Na Mostecko přijela ombudsmanka. Řešila s vedením obcí, jak zastavit vybydlování domů

8. březen 2016

Do Mostu a sousedních Obrnic dnes (8.3.) přijela veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová. Pozvala ji Hospodářská a sociální rada Mostecka. Ombudsmanka totiž kritizovala města kvůli vyhlášce, která zakazuje posedat na zídkách a schodech na veřejnosti.

Do Mostu a sousedních Obrnic dnes (8.3.) přijela veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová. Pozvala ji Hospodářská a sociální rada Mostecka. Ombudsmanka totiž kritizovala města kvůli vyhlášce, která zakazuje posedat na zídkách a schodech na veřejnosti. Návštěvu Anny Šabatové sledoval Honza Beneš, který je se mnou ve studiu:

Vedení Mostu a Obrnic veřejnou ochránkyni práv na Mostecko pozvalo, aby jí ukázalo, jak vypadají byty zničené některými nepřizpůsobivými nájemníky. Často za to mohou majitelé bytů, kteří neplatí do společného fondu za elektřinu a plyn. Dalším důvodem je snaha radnic obhájit vydání vyhlášky, která zakazuje posedávání na zídkách, schodech a chodnících.

„Město Most se bude zejména snažit přesvědčit paní ombudsmanku o tom, že její názor na protivysedávací vyhlášku je mylný. Bude provedena po lokalitě bloku 100, případně bloku 700, kde ten problém je a my ho monitorujeme,“ doplňuje mostecký primátor za hnutí Severočeši Most Jan Paparega.

Jiný důvod pro jednání s ombudsmankou měla starostka Obrnic z ODS Drahomíra Miklošová.

„Jde nám o to, aby se setkala především s předsedy společenství vlastníků a s obyvateli, kteří řádně platí a bydlí a přesto jim hrozí, že přijdou o teplo a teplou vodu, protože zde bydlí rodiny, které narušují společné soužití. I tito lidé by měli mít právo na ochranu svých práv a proto jsme pozvali paní Šabatovou, aby se začala skutečně velmi intenzivně zajímat o tyto občany, kteří jsou takto ohroženi ve svých právech.“

Co návštěva ombudsmanky Anny Šabatové přinesla?

Anna Šabatová reagovala nejprve na situaci týkající se společenství vlastníků bytů. Ta často trpí tím, že majitelé bytů pronajímaných sociálně slabým, neplatí do společného fondu na úhradu energií. Zadlužený dům má pak odpojenou elektřinu a teplou vodu. Slušní nájemníci odcházejí a z domu se stává za několik měsíců vybydlená a vykradená ruina.

Anna Šabatová proto chce navrhnout ministryni sociálních věcí přeposílání části dávek rovnou na účet společenství vlastníků bytových jednotek.

„Domnívám se, že výklad zákona je takový, že by ten příspěvek mohl být poskytován rovnou společenství vlastníků. Budu dál jednat s ministryní a doufám, že se s ní shodnu na výkladu toho zákona, aby se nemusel měnit. A pokud se neshodneme, jsem ochotna poprosit poslance, jestli by to nemohli řešit legislativně nějakou zrychlenou formou, protože by to mohlo zachránit leckteré společenství vlastníků před úplným krachem,“ konstatuje ombudsmanka.

Tento přístup ombudsmanky vedení Mostu, Litvínova i Obrnic potěšil. Co se týká vyhlášky o zákazu vysedávání na zídkách a schodech na veřejnosti, tam diskuse vedla jen k závěru, že vše má v rukou Ústavní soud, jehož závěry budou jak města, tak veřejná ochránkyně práv respektovat.

autor: Jan Beneš
Spustit audio